IΔΙΟΚΤΗΤΕΣ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΩΝ ΕΣΤΙΑΣΗΣ ΠΑΤΡΑΣ: Ζουν με τον φόβο για νέο lockdown

Μπορεί η κυβέρνηση να ξεκαθάρισε και προ ημερών δια στόματος του νέου κυβερνητικού εκπροσώπου κ. Οικονόμου, πως δεν υφίσταται ζήτημα ενός νέου lock down καθώς δεν το αντέχει η κοινωνία αλλά και η οικονομία, ωστόσο στον κλάδο της εστίασης στην Πάτρα υπάρχει ανησυχία. Η ξαφνική άνοδος των κρουσμάτων στην Αχαΐα και τα τριψήφια νούμερα που ανακοινώνονται σε καθημερινή βάση από τον ΕΟΔΥ για την περιφερειακή ενότητα, έχουν «ξυπνήσει» τον… εφιάλτη! «Παρακολουθούμε και περιμένουμε με αγωνία τα κρούσματα που ανακοινώνονται κάθε τόσο από τον ΕΟΔΥ και είναι γεγονός ότι αυτή η αύξηση που υπάρχει και στην περιοχή μας, μας έχει ανησυχήσει ιδιαίτερα» τονίζει ο πρόεδρος του ΣΚΕΑΝΑ, Γιάννης Σπυρόπουλος.

Το μέτρο του διαχωρισμού στην διασκέδαση (ανεμβολίαστοι – εμβολιασμένοι) είναι σίγουρα προτιμότερο για τους επιχειρηματίες της εστίασης από ένα πιθανό lockdown: «Είναι ένα μέτρο που σίγουρα θα επηρεάσει την κίνηση και των τζίρο των καταστημάτων μας, εφόσον ο ρυθμός των εμβολίων δεν αυξηθεί» τονίζει ο κ. Σπυρόπουλος, υπογραμμίζοντας ότι ο κλάδος της εστίασης είναι αναγκασμένος να προετοιμαστεί για ακόμα μία φορά την εποχή της πανδημίας, μέσα στην αβεβαιότητα.

 

Η αβεβαιότητα επεκτείνεται και στο ζήτημα των επενδύσεων.  Οι κλειστοί χώροι των καταστημάτων εστίασης, ιδιαίτερα των νυχτερινών καταστημάτων, έχοντας παραμείνει τόσους μήνες σε καθεστώς «λουκέτου» εξαιτίας της καραντίνας και του παρατεταμένου lockdown, χρειάζονται συντήρηση και αναβάθμιση. Και φυσικά… χρήμα!

 

Όμως αν κάποιος δαπανήσει συγκεκριμένο κονδύλι  για το κατάστημα του και τον Νοέμβριο, αν τίποτα δεν πάει καλά… ξανακλείσει; Πώς μπορεί ένας επιχειρηματίας να κάνει τον προγραμματισμό του, κάτω από τέτοιες συνθήκες; τονίζουν εκπρόσωποι του κλάδου εστίασης.

ΛΕΥΤΕΡΗΣ ΑΝΔΡΙΟΠΟΥΛΟΣ

Το εμβόλιο είναι η λύση

Ο ιδιοκτήτης του Bodegas Λευτέρης Ανδριόπουλος είναι εκ φύσεως αισιόδοξος. Και δηλώνει: «Η ελπίδα πάντα πεθαίνει τελευταία. Το λέμε εδώ και 2,5 περίπου χρόνια στα οποία βιώνουμε πρωτόγνωρες καταστάσεις λόγω της πανδημίας. Αισιοδοξούμε με την είσοδο του χειμώνα, κάποια στιγμή, να τελειώσει όλο αυτό που πραγματικά έχει αλλάξει την ζωή μας. Ελπίζουμε τα «κύματα» του κορονοϊού κάποια στιγμή να σταματήσουν ώστε να μην γίνουν «τσουνάμι» και καταστρέψουν ότι πλέον έχει μείνει στον χώρο της εστίασης οδηγώντας τον χώρο μας και όχι μόνο σε μη βιώσιμες καταστάσεις. Το εμβόλιο είναι η μόνη λύση και μόνο με αυτό μπορεί η κοινωνία μας κάποια στιγμή να επανέλθει στην κανονικότητά της που τόσο πλέον έχουμε ανάγκη».

ΚΩΣΤΑΣ ΣΑΚΚΗΣ:

Λειτουργούμε στα κόκκινα

 

Από την πλευρά του το μέλος του ΣΚΕΑΝΑ και ιδιοκτήτης του «4» Κώστας Σακκής δηλώνει:

 

Η κατάσταση στον κλάδο μας έχει γίνει πάρα πολύ δύσκολη…

Λειτουργούμε στα κόκκινα εδώ και πολύ καιρό..

Άγχος, προβληματισμός και αβεβαιότητα είναι τα κυρίαρχα συναισθήματα του μέσου εστιάτορα…! Άλλος ένας χειμώνας προβλέπεται  βαρύς για την εστίαση…

Δεν έχουμε άλλη επιλογή παρά να εμπιστευθούμε  τους επιστήμονες οι οποίοι προτρέπουν για εμβολιασμό σε όλους τους τόνους προκειμένου κάποια στιγμή να βγουμε έξω απο αυτό το νοσηρό περιβάλλον που εισήλθαμε λογω covid…1

Η ένσταση μας είναι πως οι πολίτες πρέπει να εμβολιάζονται με γνώμονα την υγεία τους και την υγεία του κοινωνικού συνόλου  και όχι εκβιαστικά σκεπτόμενοι πως δεν θα μπορούν να διασκεδάσουν να πάνε στο γήπεδο η στο σούπερ μαρκετ!

Τα καταστήματα πρέπει να παραμείνουν ανοιχτά και να μην οδηγηθούμε εκ νέου σε lock down και καινούριες περιπέτειες…!

Η κυβέρνηση οφείλει να σταθεί δίπλα στην εστίαση μιας και η δεξαμενή πελατών μας με όλους αυτούς τους περιορισμούς έχει αρχίσει και στερεύει…

Οι άνθρωποι του Δήμου και της Περιφέρειας μας επίσης πρέπει να κοιτάξουν στο μέλλον και να φέρουν φρέσκο χρήμα στον τόπο με διάφορους τρόπους και επενδύσεις… κυρίως μέσω του τουρισμού διότι μέσα από την πανδημία  φάνηκε η γύμνια μας…! Εφυγαν οι φοιτητές και κόπηκε η μεγαλύτερη  πηγή εσόδων για την πόλη… μας κόπηκε το οξυγόνο θα έλεγα…

Η εστίαση μπορεί να παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο σε κάθε περίπτωση σε ένα δρόμο τέτοιας μορφής ανάπτυξης..