Ηλεία: Οργή πυρόπληκτων για τον αποκλεισμό από την “Ανασυγκρότηση”

Την οργή των πυρόπληκτων κατοίκων του νομού Ηλείας και ιδιαιτέρως της Αρχαίας Ολυμπίας, η οποία χτυπήθηκε ανελέητα από τη μανία της πυρκαγιάς, προκαλούν οι κυβερνητικές ανακοινώσεις για το Σχέδιο Ανασυγκρότησης, στο οποίο δεν συμπεριλαμβάνονται.

Ο αρχαιολογικός χώρος γλίτωσε από τη μανία της φωτιάς,αυτό όμως δεν συνέβη για την πλειοψηφία των κοινοτήτων του Δήμου, στις οποίες κάηκαν σπίτια, ζώα, καλλιέργειες και δάση. Η επόμενη μέρα βρίσκει αγρότες και κτηνοτρόφους χωρίς πόρους ώστε να μπορέσουν να ανασυγκροτήσουν τη ζωή τους.

Η Αρχαία Ολυμπία φαίνεται ότι θα συμπεριληφθεί στο Σχέδιο Ανασυγκρότησης των πυρόπληκτων περιοχών, όπως αναφέρουν καλά πληροφορημένες πηγές», αναφέρεται σε μια λιτή ανακοίνωση του Δήμου της Αρχαίας Ολυμπίας.

Η μεταστροφή της κυβερνητικής απόφασης- όπως λέει η Δημοτική Αρχή- θα συντελεστεί έπειτα από τις πρώτες αντιδράσεις, που εκφράστηκαν με παρεμβάσεις του δημάρχου Αρχαίας Ολυμπίας, Γιώργου Γεωργιόπουλου στην Κυβέρνηση- με επιστολή προς τον Πρωθυπουργό- και σε άλλους υψηλόβαθμους παράγοντες του
κυβερνητικού σχήματος. Πιέσεις υπήρξαν και από την πλευρά του περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας, Νεκτάριου Φαρμάκη. Οι πιέσεις αυτές οδήγησαν στο αποτέλεσμα να «εξετάζεται σοβαρά από πλευράς Κυβέρνησης η ένταξη του Δήμου Αρχαίας Ολυμπίας σε Ειδικό Πρόγραμμα Ανασυγκρότησης», λέει η ηγεσία του Δήμου.

Ο άνθρωπος «κλειδί» για την ένταξη της Αρχαίας Ολυμπίας σε Πρόγραμμα Ανασυγκρότησης είναι ο Σταύρος Μπένος, ο οποίος ορίστηκε απ’ τον Πρωθυπουργό επικεφαλής της επιτροπής για την ανασυγκρότηση της Εύβοιας. Ο κ. Μπένος συμμετέχει, ως πρόεδρος του σωματείου «Διάζωμα», στην εκπόνηση της Ολοκληρωμένης Χωρικής Επένδυσης για την Αρχαία Ολυμπία, από κοινού με την
Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και τον Δήμο Αρχαίας Ολυμπίας.