Ιστορίες στο τηλέφωνο – Μια πρωτότυπη δράση θεατρικών αφηγήσεων για παιδιά, από το Act

Το θέατρο act στο πάνω μέρος στις σκάλες Γεροκωστοπούλου, στην Πάτρα και η ομάδα Κάνθαρος παρουσιάζουν μια πρωτότυπη πολιτιστική δράση με τίτλο «Ιστορίες στο τηλέφωνο».  Στο νέο site, www.i-stories.com, τα παιδιά και οι γονείς μπορούν να βρουν μια σειρά από προσεκτικά επιλεγμένα αφηγηματικά project σε συνεργασία με εξαιρετικούς ηθοποιούς, μουσικούς, συγγραφείς και εκδότες.

Πρόκειται για θεατρικές αφηγήσεις που πραγματοποιούνται μέσα από τηλεφωνικές κλήσεις που συνδέουν το παιδί με τον ηθοποιό, διατηρώντας τη ζωντανή θεατρική συνθήκη και μεταφέροντας το παιδί-ακροατή στην καρδιά του μαγικού κόσμου των ιστοριών.

Πως γίνεται η τηλεφωνική θεατρική αφήγηση:

Η τηλεφωνική αφήγηση απευθύνεται σε παιδιά ηλικίας 5-10 ετών που κατοικούν στην Ελλάδα αλλά και σε παιδιά Ελλήνων που κατοικούν στο εξωτερικό.

Οι ενδιαφερόμενοι γονείς μπαίνουν στη σελίδα www.i-stories.com και συμπληρώνουν τη φόρμα κράτησης υποδεικνύοντας το όνομα και την ηλικία του παιδιού, καθώς και τις ημέρες και ώρες που το παιδί θα είναι διαθέσιμο να λάβει την τηλεφωνική κλήση. Ανάλογα με τη διαθεσιμότητα ένας από τους συνεργαζόμενους ηθοποιούς αναλαμβάνει την πραγματοποίηση της τηλεφωνικής κλήσης-αφήγησης.

Η διάρκεια κάθε τηλεφωνικής αφήγησης είναι περίπου 20-30 λεπτά και πραγματοποιείται παρουσία γονέα. Το παιδί συνήθως θα ακούσει 2 ή 3 ιστορίες από μια μεγάλη γκάμα επιλεγμένων παραμυθιών και ιστοριών.

Δεν πρόκειται για μια απλή αφήγηση της κάθε ιστορίας όπως θα συνέβαινε μέσω ραδιοφώνου ή ηχογράφησης, αλλά για έναν διάλογο, μια ζωντανή διάδραση, που σέβεται το «εδώ» και το «τώρα» μιας κανονικής θεατρικής παράστασης και τη σχέση που αναπτύσσεται μεταξύ του ακροατή και του ηθοποιού. Το παιχνίδι όμως δεν τελειώνει με το τηλεφώνημα. Στο τέλος της συνομιλίας, τα παιδιά θα παρακινηθούν, εφόσον το θελήσουν, να γράψουν ή να ζωγραφίσουν μια δική τους ιστορία και να την στείλουν ηλεκτρονικά στο email του i-stories.com.

Οι αφηγήσεις γίνονται μέσω τηλεφώνου ή μέσω εφαρμογών Messenger, Viber, Whatsapp, Skype κλπ. Διαρκούν όλο το Δεκέμβριο 2021 και τον Ιανουάριο 2022 και είναι δωρεάν, όπως αναφέρει η σχετική ανακοίνωση του θεάτρου act.

Πως ξεκινήσαμε:

Την άνοιξη του 2020 το Θέατρο Act έφερε στην Ελλάδα και στην Ελληνική γλώσσα τις τηλεφωνικές θεατρικές αφηγήσεις για παιδιά, σε συνεργασία με την Ιταλική θεατρική ομάδα «Καμπσιράγκο Ρεζιντένζα» και την «Ντριν Team», μια ομάδα ηθοποιών που συστάθηκε ειδικά για αυτή την περίσταση. Στην πρωτόγνωρη ιστορική στιγμή της πρώτης καραντίνας λόγω covid-19, όπου τα παιδιά που έμεναν σπίτι δεν μπορούσαν να πάνε ούτε στο σχολείο, ούτε στο θέατρο, ούτε στις βιβλιοθήκες, το θέατρο ήρθε στο σπίτι τους μέσα από τα διαδραστικά τηλεφωνήματα και τη ζωντανή φωνή των ηθοποιών που τους αφηγήθηκαν τα «Παραμύθια απ’ το τηλέφωνο» του Τζάνι Ροντάρι.

Υποστηρικτές δράσης:

Η δράση «Ιστορίες στο τηλέφωνο» υποστηρίζεται από το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού στο πλαίσιο των επιχορηγήσεων πολιτιστικών δράσεων για παιδιά και εφήβους. Τη δράση στηρίζουν επίσης οι Εκδόσεις Μεταίχμιο και οι Εκδόσεις Σοκόλη.

Συντελεστές:

Συμμετέχουν η ηθοποιός και φιλόλογος Κατερίνα Ναστοπούλου, η ηθοποιός Λίλα Μπακλέση, η μουσικοπαιδαγωγός Έλενα Νικολάου,  η manager ψηφιακού προτζεκτ Αθηνά Μπουντή και ο συγγραφέας και σκηνοθέτης Τηλέμαχος Τσαρδάκας. Εικαστικός σχεδιασμός: Δημήτρης Γιαννακούλιας. Σχεδιασμός επικοινωνιακού υλικού: Ηλίας Λαμπρόπουλος. Έρευνα, δραματουργική επεξεργασία, σχεδιασμός-οργάνωση-εκτέλεση παραγωγής: ΑΜΚΕ Κάνθαρος – θέατρο act.

 

Η μουσικοπαιδαγωγός Έλενα Νικολάου.

Η μουσικοπαιδαγωγός Έλενα Νικολάου.

Η manager ψηφιακού πρότζεκτ Αθηνά Μπουντή.

Η manager ψηφιακού πρότζεκτ Αθηνά Μπουντή.

Η ηθοποιός και φιλόλογος Κατερίνα Ναστοπούλου.

Η ηθοποιός και φιλόλογος Κατερίνα Ναστοπούλου.

Η Λίλα Μπακλέση.

Η Λίλα Μπακλέση.

Ο Τηλέμαχος Τσαρδάκας.

Ο Τηλέμαχος Τσαρδάκας.