Καταλανική Εσκαλιβάδα

Υλικά
2 μεγάλες χρωματιστές πιπεριές (ιδανικά μια κόκκινη και μια κίτρινη αλλά μπορείτε να «παίξετε» με τα χρώματα και να επιλέξετε ό,τι σας αρέσει, ακόμα και πράσινη)
1 μεγάλη μελιτζάνα
1 μικρό κρεμμύδι
½ φλιτζάνι ε.π. ελαιόλαδο (και λίγο παραπάνω για το σερβίρισμα)
1 πρέζα αλάτι
Ρίγανη, πιπέρι, πάπρικα (προαιρετικά)
Λίγο ξίδι
Αραβικές πίτες για το σερβίρισμα

 

Διαδικασία
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180 °C. Πλένουμε καλά τα λαχανικά μας και στη συνέχεια, τα μαρινάρουμε με λάδι και αλάτι (και αν θέλουμε ρίγανη, πιπέρι και πάπρικα). Τα τυλίγουμε σε αλουμινόχαρτο και τα τοποθετούμε σε ταψί, πάνω στο οποίο έχουμε στρώσει χαρτί ψησίματος. Τα ψήνουμε για 2 ώρες. Μπορούμε να τα ψήσουμε και χωρίς να τα τυλίξουμε σε αλουμινόχαρτο σε λίγο υψηλότερη θερμοκρασία (200 °C), για το ίδιο χρονικό διάστημα.

Αφού ψηθούν, τις αφήνουμε για λίγο να κρυώσουν. Αφαιρούμε τη φλούδα τους προσεκτικά και στη συνέχεια κόβουμε τα λαχανικά μας σε κομμάτια 1/2- 1 ίντσας. Προσθέτουμε μια πρέζα αλάτι ακόμη και ότι μπαχαρικά θέλουμε και στη συνέχεια ρίχνουμε λάδι και ξίδι. Το συνοδεύουμε με πιτούλες ή με φρέσκο ψωμί.

Σε πιο ελληνική εκδοχή του πιάτου, μπορείτε να ρίξετε και λεμόνι πάνω από τα ψημένα λαχανικά αλλά και κατά το μαρινάρισμα, ενώ στο σερβίρισμα να προσθέσετε φρέσκο ευωδιαστό άνηθο. Στη γαλλική εκδοχή της συνταγής, το γνωστό ρατατούιγ, τα λαχανικά μαρινάρονται με ρίγανη, δεντρολίβανο και θυμάρι.

Όπως και να τη φτιάξετε, η εσκαλιβάδα μπορεί να σταθεί είτε ως ορεκτικό, όταν έχετε ως κυριως ένα κρεατικό ή ένα φιλέτο ψαριού, είτε ως γρήγορο σνακ είτε συνοδευτικό για το ποτό σας σε βραδιές με φίλους.