Κοκκινιστό κριθαράκι με ντοματίνια και σος μυρωδικών

Από τον Γιώργο Δημητρακόπουλο

Υλικά

    • 350 γρ. κριθαράκι

Για τη σάλτσα

    • 1 κιλό ντομάτες μικρές, σε χοντρούς κύβους
    • 4 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
    • 1 μικρό ματσάκι βασιλικό, ψιλοκομμένο
    • 3 κουτ. σούπας ξίδι κόκκινο κρασί
    • 1 κουτ. σούπας ζάχαρη
    • 1 πράσινη πιπεριά τσίλι, ψιλοκομμένη
    • 150 ml βερμούτ

Για τη σος μυρωδικών

  • 1 μικρό ματσάκι βασιλικό
  • 1 μικρό ματσάκι μαϊντανό
  • 1 χούφτα μέντα
  • 1 σκελίδα σκόρδο
  • 30 γρ. παρμεζάνα τριμμένη
  • 100 ml ε.π. ελαιόλαδο

Διαδικασία

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200°C στον αέρα.

Σάλτσα: Ρίχνουμε όλα τα υλικά της σάλτσας σε μια μεσαία κατσαρόλα και βράζουμε σε μέτρια θερμοκρασία για 20΄-25΄ από τη στιγμή που θα πάρει βράση.

Ρίχνουμε το κριθαράκι σε ένα μεγάλο ταψί, προσθέτουμε τη σάλτσα και 3 φλιτζάνια νερό, καλύπτουμε με αλουμινόχαρτο και ψήνουμε για 30΄-35΄. Αν χρειαστεί, προσθέτουμε επιπλέον νερό κατά τη διάρκεια του ψησίματος.

Σος μυρωδικών: Χτυπάμε καλά όλα τα υλικά για τη σος στο μπλέντερ μέχρι να ομογενοποιηθούν. Σερβίρουμε το κριθαράκι ζεστό περιχύνοντας με λίγη από τη σος.

Φωτογραφίες: Ant Duncan Styling: Tony Hutchinson Food Styling: Lottie Covel