Κορωνοϊός: «Δεξαμενή» μολύνσεων οι ανεμβολίαστοι – Αποτελούν το 90% όσων νοσηλεύονται στο ΕΣΥ

Η σταθεροποίηση, παρότι σε υψηλά επίπεδα, του τέταρτου κύματος κορωνοϊού στη χώρα και η αυξανόμενη πίεση στο ΕΣΥ λόγω των νέων εισαγωγών και των διασωληνώσεων ασθενών με λοίμωξη COVID-19, δίνουν το στίγμα της επιδημίας κατά την ιδιαιτέρως δύσκολη εξαιτίας του καύσωνα και των πυρκαγιών, εβδομάδα που διανύουμε.

Νέοι, ανεμβολίαστοι και η κυρίαρχη πλέον μετάλλαξη Δέλτα «οδηγούν» την επιδημία και δημιουργούν δυσχερείς συνθήκες στο ΕΣΥ. Το τέταρτο κύμα όπως δείχνουν οι αναλύσεις των ηλικιών ξεκίνησε από νέους και σχετίσθηκε κυρίως με νυχτερινή διασκέδαση, οι μεταδόσεις συνεχίστηκαν με ταχύτητα και μέσα στα σπίτια προς τους μεγαλύτερους και τοιυς πιο ευάλωτους, ενώ η μετάλλαξη Δέλτα σάρωσε τα πάντα στο πέρασμά της τον Ιούλιο.Την ίδια στιγμή, συνεχίζεται η οικοδόμηση του τείχους ανοσίας, αν και με πολύ πιο αργό ρυθμό, σε σύγκριση με τις περασμένες εβδομάδες. Είναι ενδεικτικό, ότι χθες από τους περίπου 42.000 εμβολιασμούς, οι 12.340 ήταν για την πρώτη δόση. Ο ρυθμός των εμβολιασμών καταγράφει σημαντική επιβράδυνση, με τα ημερήσια ραντεβού να έχουν υποδιπλασιαστεί τον τελευταίο μήνα.

Οι ανεμβολίαστοι βρίσκονται στο επίκεντρο των ειδικών. Περίπου 3,3 εκατομμύρια ενήλικες παραμένουν απροστάτευτοι έναντι του κορωνοιού, αποτελώντας ταυτόχρονα και τη “δεξαμενή” των μεταλλάξεων όπως επισημαίνουν οι ειδικοί. Πλέον είναι σαφές πως οι ανεμβολίαστοι αποτελούν και την κύρια πηγή των εισαγωγών στα νοσοκομεία σε ποσοστό που ξεπερνάει το 90%.