Κορωνοϊός: Οι νέοι διασπείρουν τον ιό στους ανεμβολίαστους 40 – 60 ετών

Στη «δίνη» της νέας απειλής που ονομάζεται μετάλλαξη Δέλτα βρίσκεται και επίσημα πλέον ολόκληρη η χώρα, με την κινητικότητα λόγω των καλοκαιρινών διακοπών, τη χαλαρότητα στη νυχτερινή διασκέδαση και την επιβράδυνση του ρυθμού των εμβολιασμών να επιδεινώνουν την επιδημιολογική εικόνα, αλλά και την αγωνία των ειδικών για την ανάσχεση της πανδημίας.

Η ύφεση της κατακόρυφης αύξησης της διασποράς που παρατηρείται τώρα σε σχέση με τις προηγούμενες δύο εβδομάδες χαρακτηρίζεται προς το παρόν θετική. Την ίδια στιγμή, όμως, υπαγορεύει ακόμα πιο αυξημένη προσοχή και επαγρύπνηση προκειμένου να σπάσει η αλυσίδα της μετάδοσης που έχει σχηματιστεί τον τελευταίο μήνα και αφορά στη μεταφορά του ιού από τους νέους στους μεγαλύτερους σε ηλικία ανθρώπους κατά την επιστροφή τους από τις διακοπές.

Μετάλλαξη Δέλτα: Αυξήθηκε κατά 60% η διασπορά της μέσα σε ένα μήνα

Στο 65,5% βρίσκεται η διασπορά της μετάλλαξης Δέλτα στην Ελλάδα, όπως προκύπτει από τον έλεγχο 334 δειγμάτων με στελέχη ειδικού ενδιαφέροντος που ολοκλήρωσε το Eθνικό Δίκτυο Γονιδιωματικής Επιτήρησης του ιού SARS-CoV-2 για την περίοδο 10 Ιουνίου-12 Ιουλίου. Η ανεξέλεγκτη εξάπλωση της συγκεκριμένης μετάλλαξης στην κοινότητα γίνεται αντιληπτή και μόνο από το γεγονός ότι μόλις ένα μήνα πριν, όταν άρχισε να κάνει την εμφάνισή της στη χώρα μας, το τότε ποσοστό επικράτησής της περιοριζόταν μόλις στο 5,5% επί του συνόλου των ελεγχθέντων δειγμάτων (18 στελέχη).

Αντιθέτως, στη γονιδιωματική ανάλυση που δημοσιεύθηκε σήμερα και περιελάμβανε συνολικά 359 δείγματα, τα 219 αφορούσαν στο στέλεχος Δέλτα (ινδική μετάλλαξη), τα 97 στο Άλφα (βρετανική), 16 στο Βήτα (νοτιοαφρικανική) και 2 στο Γάμμα (βραζιλιάνικη), ενώ τα υπόλοιπα 21 δείγματα με στελέχη υπό παρακολούθηση αφορούσαν στο στέλεχος B.1.1.318. Σύμφωνα με τα στοιχεία αυτά, το ινδικό στέλεχος επικρατεί πλέον ξεκάθαρα, με τα μεγαλύτερα ποσοστά να καταγράφονται στην Κρήτη όπου αγγίζει το 80% (79,59%), στην Ήπειρο (50%), στα νησιά του Ιονίου (33,33%) και στην Αττική (25,13%).