Κορωνοϊός: Προβλέψεις για έως 4.000 θανάτους στα τέλη της χρονιάς – Κραυγή αγωνίας για το ΕΣΥ από τους ειδικούς – Τα σενάρια για νέα μέτρα

Την ώρα που τα «μαύρα» σύννεφα των lockdown απλώνονται πάνω από την Ευρώπη, στη χώρα το κύμα της πανδημίας βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη με τα κρούσματα κορονοϊού να βρίσκονται σε εξαιρετικά υψηλά επίπεδα, το σύστημα Υγείας να πιέζεται ασφυκτικά με τις εισαγωγές ασθενών και τις διασωληνώσεις και τους θανάτους να βρίσκονται σε επίπεδα προ εμβολίου.

Ζοφερές εκτιμήσεις για 150 νεκρούς ημερησίως και 4.000 έως τα τέλη της χρονιάς

Σε αυτό το πλαίσιο, οι ειδικοί κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου και διατυπώνουν «μαύρες» προβλέψεις για τις επόμενες ημέρες. Ο Δημοσθένης Σαρηγιάννης, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, σημείωσε ότι στις 17 Δεκεμβρίου αναμένεται η κορύφωση του κύματος κορονοϊού, εκτιμώντας μάλιστα ότι μπορεί να δούμε και 120 νεκρούς ημερησίως. «Θα είναι ένα κλίμα δύσκολο τα Χριστούγεννα», σημείωσε ο καθηγητής. Εάν επιβεβαιωθούν οι προβλέψεις, σύμφωνα με τον ίδιο, θα έχουμε 4.000 νεκρούς έως το τέλος του χρόνου φτάνοντας συνολικά τους 20.700. Μάλιστα τόνισε ότι η φράση «εάν επιβεβαιωθούν οι προβλέψεις» έχει να κάνει με το πόσο καλά θα εφαρμόσουμε τα μέτρα, εξηγώντας ότι πρόκειται για μαθηματικό υπολογισμό.

 

Σε ερώτηση εάν θα έπρεπε να παρθούν οριζόντια μέτρα και εάν αυτό θα βοηθούσε, απάντησε ότι «μειώνεις τον αριθμό των νεκρών καθώς» όπως είπε «θα κοπούν μαχαίρι οι επαφές, χωρίς όμως να γλιτώσεις πολλά κρούσματα άμεσα». Ο κ. Σαρηγιάννης αναφέρθηκε και στην κατάσταση που επικρατεί στην Αττική, λέγοντας ότι περιμένουμε σημαντική επιδείνωση.

Από την πλευρά του, ο Νίκος Τζανάκης σημείωσε ότι τα νούμερα που καταγράφονται στα κρούσματα, αναμενόταν αργότερα, τονίζοντας με έμφαση πως η πανδημία χτυπάει τη χώρα με μεγαλύτερη ένταση απ’ ότι ανέμεναν οι επιστήμονες. «Περιμέναμε τα (χθεσινά) νούμερα προς το τέλος του μήνα, ήρθαν λίγο νωρίτερα, αυτό σημαίνει ότι η πανδημία είναι εν εξελίξει και με μεγαλύτερη ένταση απ ό,τι νομίζαμε», είπε.

 

«Θα δούμε προς τις 10 Δεκεμβρίου νούμερο μεταξύ 670 και 730 διασωληνωμένων και οι θάνατοι θα συνεχίζουν να δίνουν υψηλό νούμερα, παίζουν τα νούμερα αυτά των 100 θανάτων μέχρι τις 20 με 25 Δεκεμβρίου. Ελπίζω να είναι λίγες φόρες που θα πάμε σε τριψήφιο», σημείωσε.

 

Τόνισε επίσης πως «πέρυσι αυτή την εβδομάδα από 21 έως 28 Νοεμβρίου 2020 είδαμε πέντε φόρες πάνω από 100 θανάτους με το παλιό στέλεχος με την κοινωνία σε lockdown… Αυτό ήδη από 10 Νοεμβρίου, σήμερα βλέπουμε παρόμοια ή αρκετά μικρότερα νούμερα, με την κοινωνία ανοιχτή με το στέλεχος Δέλτα και με τα εμβόλια». «Υπάρχει καλό σενάριο να επιπεδώνεται η καμπύλη των κρουσμάτων αυτή την εβδομάδα, άντε έως τις 5 Δεκεμβρίου – 10 Δεκεμβρίου, και μετά να αρχίσουν να φθίνουν, αλλά η καμπύλη των ΜΕΘ και των θανάτων θα κάνει 2 με 3 εβδομάδες να επιπεδωθεί».

 

«Στα Χριστούγεννα θα είμαστε σταθεροί ως προς τα κρούσματα, με λίγο λιγότερα κρούσματα 5.000 με 6.000 κρούσματα την ημέρα. Σε όλη τη Βόρεια Ελλάδα έχουμε το εκπληκτικό περίπου 40% περίπου άνω των 60 να είναι ανεμβολίαστοι… Τι μπορεί να πει κανείς όταν η μισή Ελλάδα στη Βόρειο Ελλάδα είναι ανεμβολίαστη στις ηλικίες που διασωληνώνονται;» διερωτήθηκε ο κ. Τζανάκης στον ΣΚΑΪ.

 

Σε ό,τι αφορά την περίπτωση να επιβληθεί ένα γενικό lockdown είπε πως κάτι τέτοιο δεν θα είχε αποτελεσματικότητα, αλλά αυτή τη στιγμή ενδεχομένως μάλιστα να επισύρει και βλαβερή συνέπεια, «γιατί θα κλειστούμε μέσα στα σπίτια μας και στην ουσία θα διαρρεύσουμε τον ιό ενδοοικογενειακά». «Να πάρουμε στοχευμένα μέτρα όπως πήραμε κυκλικό ωράριο υποχρεωτική 3η δόση για θωράκιση στον οργανισμό στους άνω των 60» σημείωσε.

Καπραβέλος: «Οδηγούμαστε σε τραγωδία, μπροστά μας είναι πιο περιοριστικά μέτρα»

 

Όπως προκύπτει και από τις μαρτυρίες των γιατρών στην πρώτη γραμμή, οι εφημερίες στα νοσοκομεία είναι πολεμικές. Ο διευθυντής ΜΕΘ του νοσοκομείου «Παπανικολάου» στη Θεσσαλονίκη Νίκος Καπραβέλος, παρατήρησε πως «οδηγούμαστε σε τραγωδία».

 

Μιλώντας στον ΑΝΤ1 τόνισε πως έγιναν πολλά λάθη στη διαχείριση της πανδημίας: «Δεν λέμε να βάλουμε μυαλό. Στη Βόρεια Ελλάδα έχουμε χαμηλό τείχος ανοσίας. Στις 50 εισαγωγές, οι 10-11 είναι πλήρως εμβολιασμένοι και οι εμβολιασμένοι κολλάνε και μεταδίδουν. Η εικόνα ότι είναι άτρωτοι, είναι λάθος. Πρέπει να επανέλθουν οι μάσκες παντού».

 

«Ο εμβολιασμός έφερε χαλάρωση κι αυτό φέρνει νέα κρούσματα», παρατήρησε και προέβλεψε ότι «φλερτάρουμε με πενταψήφιο αριθμό κρουσμάτων και τριψήφιο θανάτων. Δεν προλαβαίνουμε να χτίσουμε τείχος ανοσίας, ποτέ μη λες ποτέ, μπροστά μας είναι πιο περιοριστικά μέτρα». Τέλος, είπε πως «στο Παπανικοάλου από τους 64 νεκρούς που είχαν τον τελευταίο μήνα, το 85% ήταν ανεμβολίαστοι, οι υπόλοιποι όμως ήταν ηλικιωμένοι με υποκείμενα που δεν είχαν προλάβει να κάνουν την 3η δόση».

«Ξορκίζει» το lockdown η κυβέρνηση, αλλά κρατά μέτρα πάνω στο τραπέζι

 

Όπως έγραψε το ethnos.gr η κυβέρνηση μετ’ επιτάσεως διαμηνύει πως στο τραπέζι δεν είναι το ενδεχόμενο ενός lockdown. Σε αυτή τη χρονική συγκυρία στόχος είναι να δοθεί πίστωση χρόνου για να δοκιμαστούν τα μέτρα που μπήκαν πρόσφατα σε εφαρμογή.

 

Στην κυβέρνηση επισημαίνουν πως το 73% του ενηλίκου πληθυσμού είναι εμβολιασμένο και εφόσον κινδυνεύει λιγότερο θα ήταν άδικο να υπάρξουν οριζόντιοι περιορισμοί. Άλλωστε η κούραση των πολιτών από τις διαδοχικές καραντίνες του περσινού χειμώνα καθιστά εξαιρετικά αμφίβολη την επιτυχία ανάλογων κινήσεων.

 

Τν επόμενη εβδομάδα αναμένεται να γίνει μία πρώτη αποτίμηση της «απόδοσης» των μέτρων που μπήκαν τη Δευτέρα σε εφαρμογή. Υπενθυμίζεται πως οι ανεμβολίαστοι δεν μπορούν να εισέρχονται σε μια σειρά κλειστών χώρων, όπως για παράδειγμα η εστίαση, οι κινηματογράφοι, τα θέατρα, τα μουσεία , τα γυμναστήρια κ.α.

 

Το ενδεχόμενο να σφίξει περαιτέρω ο κλοιός για όσους δεν έχουν κάνει το βήμα προς την «επιχείρηση Ελευθερία» παραμένει στο τραπέζι και θα κριθεί από την πορεία των επιδημιολογικών δεδομένων. Για παράδειγμα, υπάρχουν εναλλακτικά σενάρια για αύξηση των τεστ που πρέπει να κάνουν κάθε εβδομάδα με δικά τους έξοδα οι ανεμβολίαστοι εργαζόμενοι (από δύο να πάνε στα τρία τεστ). Επίσης, έχουν υπάρξει προτάσεις σύμφωνα με τις οποίες όσοι δεν έχουν κάνει το βήμα προς την «επιχείρηση Ελευθερία» δεν θα κάθονται ούτε στους εξωτερικούς χώρους σε καφετέριες και εστιατόρια (σήμερα απαιτείται αρνητικό τεστ).

 

Πάντως, σε αυτή τη χρονική συγκυρία δεν εξετάζεται η απαγόρευση εισόδου στα καταστήματα του λιανικού εμπορίου των ανεμβολίαστων (σήμερα απαιτείται τεστ) και η επαναφορά του click away. Πρόκειται για ένα μέτρο που θα είχε σημαντικό αντίκτυπο στην οικονομία, ιδιαίτερα ενόψει και της εορταστικής περιόδου.

 

Από εκεί και πέρα υπάρχουν και κάποια πιο «εύκολα» μέτρα, τα οποία έχουν δοκιμαστεί με επιτυχία στο παρελθόν. Ένα από αυτά είναι η αύξηση των ποσοστών της τηλεργασίας (που θα μπορούσε να ξεκινήσει από το δημόσιο), μέτρο που θα περιόριζε και την κινητικότητα με τα μέσα μεταφοράς. Επίσης, στο τραπέζι είμαι η επαναφορά της υποχρεωτικής χρήσης μάσκας στους εξωτερικούς χώρους.

 

Από εκεί και πέρα στην κυβέρνηση παρακολουθούν και τα τεκταινόμενα στα αλλά ευρωπαϊκά κράτη, καθώς το τέταρτο κύμα της πανδημίας οδηγεί σε αυστηρότερα μέτρα (π.χ. Γερμανία, Ολλανδία, Ιρλανδία). Ανάλογα με τις ευρωπαϊκές εξελίξεις δεν αποκλείεται να γίνουν κάποιες πρόσθετες κινήσεις, με στόχο την τιθάσευση της πανδημίας.

Οικονόμου: Στα όριά του το ΕΣΥ – Δεν μπορούμε να κάνουμε πολλά περισσότερα για τους ανεμβολίαστους

 

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου, διαμήνυσε πως η μεγάλη μάχη δίνεται στο να αντέξει το ΕΣΥ, κάνουμε ό,τι μπορούμε για τη στήριξή του με κλίνες από ιδιωτικό τομέα, εντατικές από ιδιωτικό τομέα, με ιδιώτες γιατρούς κλπ. Λειτούργει το ΕΣΥ ως ενιαίο και δεν έχουμε συναντήσει άρνηση για διάθεση κλινών από ιδιωτικό τομέα» είπε.

 

Όπως τόνισε, «το σύστημα υγείας είναι στα όρια του, πιέζεται πάρα πολύ, αλλά δεν έχει ξεπεράσει τα όρια του. Συνεχίζουμε την τεράστια προσπάθεια και την έκκληση και τον σχεδιασμό για μαζικό εμβολιασμό. Βασική μας στρατηγική είναι η χώρα να μείνει ανοιχτή […] Ό,τι γίνεται σημειακά θα αφορά τους ανεμβολίαστους, με περισσότερους περιορισμούς για τη δίκη τους προστασία και την έμμεση πίεση (για εμβολιασμούς) για να είμαστε ειλικρινείς. Έχουμε πάρει μέτρα που δυσκολεύουν σταδιακά από το Σεπτέμβρη τις συναλλαγές τους και την παρουσία τους σε σειρά από δραστηριότητες. Δεν είναι πολλά να κάνεις για τους ανεμβολίαστους από δω και στο έξης για να είμαστε ειλικρινείς».

Υπέρ των αυστηρών μέτρων η πλειοψηφία των πολιτών

 

Αρνητικά αντιμετωπίζει η πλειοψηφία των πολιτών την είσοδο ανεμβολίαστων χωρίς τεστ σε εκκλησίες και σούπερ μάρκετ, σύμφωνα με δημοσκόπηση της Alco για το Open.

 

 

Στο ερώτημα αν οι ανεμβολίαστοι πολίτες πρέπει να μπαίνουν χωρίς rapid test στις εκκλησίες το 67% απαντά «όχι». Στο ερώτημα αν οι ανεμβολίαστοι πολίτες πρέπει να μπαίνουν χωρίς rapid test στα σούπερ μάρκετ το ποσοστό που απαντά «όχι» φτάνει το 62%. Να σημειωθεί τέλος πως το 54% των ερωτηθέντων δηλώνει πως δεν είναι ικανοποιημένο από τους κυβερνητικούς χειρισμούς στο μέτωπο της πανδημίας.