«Κραυγές και Ψίθυροι»: Η συγκλονιστική ταινία του Ίνγκμαρ Μπέργκμαν στα θερινά σινεμά

Η μεγαλύτερη εμπορική επιτυχία του Ίνγκμαρ Μπέργκμαν στις ΗΠΑ, η βραβευμένη με Όσκαρ ταινία «Κραυγές και Ψίθυροι» έρχεται, από τις 8 Ιουλίου, στα θερινά σινεμά. Αυτή θα είναι η πρώτη από τις τέσσερις συνολικά ταινίες του σπουδαίου σκηνοθέτη και σεναριογράφου που θα προβάλει η Weirdwave κατά την διάρκεια του καλοκαιριού.

Αφιέρωμα Μπέργκμαν Weirdwave 2021 (trailer)

Πρόκειται για ένα οπτικοακουστικό ποίημα εποχής στο οποίο ο  Μπέργκμαν καταγράφει με ανήλεη τρυφερότητα τα βάθη του πόνου και της εξιλέωσης, με φόντο ένα υπέροχο αρχοντικό του 18ου αιώνα, εντός του οποίου τρεις αδελφές ξανασμίγουν για να αποχαιρετήσουν τη μια τους που αργοπεθαίνει.

Η υπόθεση της ταινίας εξελίσσεται, λίγο πριν μπει ο 20ός αιώνας σε μία εξοχική έπαυλη μοναδικής ομορφιάς όπου τρεις αδελφές ανταμώνουν ξανά με αφορμή την σοβαρή ασθένεια της μίας. Η Άγκνες είναι μόλις 37, αλλά η ζωή της πλησιάζει στο τέλος της καθώς πάσχει από καρκίνο. Παίζει λίγο πιάνο, ζωγραφίζει λίγο, αλλά είναι ένας μοναχικός άνθρωπος, που στην καθημερινότητά του υπάρχει μόνο η περίπου συνομήλική της οικιακή βοηθός.

Όταν η κατάσταση της υγείας της επιδεινώνεται, έρχονται στο οικογενειακό αρχοντικό οι δύο αδελφές της για να χαρίσουν στην ετοιμοθάνατη παρηγοριά και αγάπη. Όμως είναι τόσο διαφορετικές οι αδελφές μεταξύ τους: Η μεγαλύτερη, η Κάριν, είναι εγκλωβισμένη σε ένα άτυχο γάμο με κάποιον μεγαλύτερό της, που μισεί και σιχαίνεται.  Κάτω από την κοινωνικό προσωπείο που με μεγάλη επιμέλεια συντηρεί, η γυναίκα είναι  δυστυχισμένη και οργισμένη για το αδιέξοδο στην προσωπική της ζωή. Η μικρότερη αδελφή, η Μαρία, είναι εξωστρεφής, καλοπαντρεμένη και ευτυχισμένη αλλά ταυτόχρονα μια ρηχή, φιλάρεσκη γυναίκα που το μόνο που την ενδιαφέρει είναι να περνάει καλά και να είναι αρεστή στους άλλους. Αυτό το εκρηκτικό μείγμα ψυχοσυνθέσεων των τριών γυναικών, οι οποίες ενώνονται μόνο από το αίμα και την αδελφική αγάπη, θα οδηγήσει σε έντονες συγκρούσεις, καθώς θυμούνται και επαναξιολογιούν την κοινή τους πορεία, αλλά και τις ξεχωριστές διαδρομές στη ζωή τους.