Κρέμα σελινόριζας αρωματισμένη με μπέικον και σταγόνες ελαιολάδου

Από τον Ηλία Μαμαλάκη

Υλικά

  • σελινόριζες μεγάλες, 1,5 κιλό περίπου
  • 1 ριζούλα σέλινο
  • 5 φέτες μπέικον
  • 1 κρεμμύδι λιωμένο στο μίξερ
  • 3 κουτ. σούπας βούτυρο
  • 3 φλιτζανάκια του καφέ έξτρα παρθένο ελαιόλαδο για τη διακόσμηση
  • λίγη πάπρικα γλυκιά για τη διακόσμηση
  • αλάτι, πιπέρι λευκό

Διαδικασία

Πλένουμε και καθαρίζουμε τις σελινόριζες και τη ριζούλα του σέλινου. Κόβουμε τις σελινόριζες σε μικρούς κύβους και ψιλοκόβουμε το σέλινο. Σε μια μεγάλη κατσαρόλα ζεσταίνουμε καλά το βούτυρο και καβουρδίζουμε για 5 λεπτά το μπέικον μαζί με το ψιλοκομμένο κρεμμύδι. Ρίχνουμε μέσα το ψιλοκομμένο σέλινο και τα κυβάκια της σελινόριζας. Συνεχίζουμε το σοτάρισμα για μερικά λεπτά επιπλέον.

Προσθέτουμε ενάμισι λίτρο νερό, αλατοπιπερώνουμε και αφήνουμε να βράσει για μισή ώρα τουλάχιστον, μέχρι η σελινόριζα να μαλακώσει. Την αφήνουμε στην άκρη να γίνει χλιαρή και περνάμε τη σούπα από το μπλέντερ να γίνει ομοιογενής πολτός. Ξαναρίχνουμε τη σούπα στην κατσαρόλα και συνεχίζουμε το βράσιμο για 10-15 λεπτά περίπου και μέχρι η σούπα να γίνει βελούδινη.

Σερβίρουμε τη σούπα ζεστή στα πιάτα και με τη βοήθεια ενός σταγονόμετρου τη διακοσμούμε με σταγόνες ελαιόλαδου. Μια ωραία ιδέα είναι να διακοσμήσουμε το γείσο του κάθε πιάτου με λίγη γλυκιά πάπρικα.

Φωτογραφίες: Γιώργος Δρακόπουλος, Food styling: Tina Webb