Λιγότεροι από ποτέ φέτος οι νέοι φοιτητές στην Πάτρα – Ανησυχεί η αγορά

Ακόμα λιγότερους φοιτητές θα έχει από την νέα ακαδημαϊκή χρονιά το Πανεπιστήμιο Πατρών, με το ελάχιστο όριο εισαγωγής και τους εκατοντάδες υποψηφίους που δεν πρόκειται να περάσουν  την πύλη της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.

Ειδικότερα, στις σχολές του Πανεπιστημίου Πατρών που κληροδότησε το ακαδημαϊκό ίδρυμα από το ΑΤΕΙ Δυτικής Ελλάδος, εκεί όπου οι περισσότεροι από τους εισακτέους περνούσαν με πολύ χαμηλά μόρια, με βάση πάντα τα γραπτά που έγραφαν, οι απώλειες σε αριθμό φοιτητών, θα είναι ακόμα μεγαλύτερες.

Βλέπετε ένα μεγάλο ποσοστό από αυτούς δεν θα έχει συγκεντρώσει το όριο εισαγωγής που απαιτείται με συνέπεια να μείνουν εκτός της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, ενώ κάτι αντίστοιχο θα γίνει και σε άλλες πιο υψηλόβαθμες και απαιτητικές σχολές του Πανεπιστημίου, με ότι αυτό μπορεί να σημαίνει για την οικονομία της πόλης.

Αν υπολογίσουμε ότι κάθε χρόνο ο μέσος όρος των νέων φοιτητών που εισέρχονται στις σχολές του Πανεπιστημίου Πατρών ξεπερνούν τους 8.000 και φέτος λόγω του ελάχιστου ορίου εισαγωγής, αλλά και των γραπτών που παρέδωσαν στις πανελλαδικές εξετάσεις θα μπουν λίγο περισσότεροι από τους μισούς από αυτούς, καταλαβαίνει κανείς τη ζημιά για την πόλη.

Το γεγονός αυτό βέβαια μπορεί να μην απασχολεί το Πανεπιστήμιο Πατρών που είναι ένα ακαδημαϊκό ίδρυμα που ασχολείται με την έρευνα και την γνώση στα διάφορα επιστημονικά πεδία, έχοντας σαν κύριο μέριμνα του να ανεβάσει το κύρος και  την ποιότητα των σπουδών του, όμως απασχολεί τους παράγοντες της οικονομίας της πόλης.

Η αγορά ακινήτων

Ειδικότερα, οι λιγότεροι φοιτητές που θα έρθουν φέτος στην Πάτρα για σπουδές (πάντα με την ευνοϊκή προϋπόθεση της δια ζώσης εκπαίδευσης) θα επηρεάσουν σε μεγάλο βαθμό τις τιμές των ακινήτων, σε μία αγορά όπως αυτής της αχαϊκής πρωτεύουσας που διαμορφώνεται μέσα από τις κατευθύνσεις της φοιτητικής κατοικίας.

Η γενικότερη εκτίμηση είναι ότι ο μειωμένος αριθμός των φοιτητών θα μειώσει τη ζήτηση και θα ρίξει ακόμα περισσότερο τις τιμές των ενοικίων, ειδικότερα σε περιοχές που είχαν μία τέτοια τάση τα τελευταία χρόνια, όπως σε αυτές γύρω από το ΑΤΕΙ,  όπου πλέον οι φοιτητές που ζουν εκεί είναι ελάχιστοι.

Αντίθετα, ενδέχεται να υπάρξει μία μικρή αύξηση των τιμών στα φοιτητικά διαμερίσματα του κέντρου και ειδικότερα σε αυτά που βρίσκονται στην ακτίνα Γούναρη – Καρόλου, λόγω του ότι οι περισσότεροι από τους φοιτητές επιλέγουν να διαμένουν σε περιοχές που βρίσκονται μία ανάσα από την αγορά της Πάτρας, άρα η ζήτηση τους θα συνεχιστεί. Η συνολική όμως τάση στο real estate για τη φοιτητική κατοικία στην Πάτρα, με τους λιγότερους σπουδαστές θα είναι πτωτική.

Ανησυχούν στην εστίαση

Αρνητικά όμως θα επηρεαστούν και τα καταστήματα εστίασης και τα νυχτερινά κέντρα, ειδικότερα σε περιοχές κατεξοχήν φοιτητικές, που δραστηριοποιούνταν επιχειρήσεις που λειτουργούσαν κυρίως από τους σπουδαστές.

Θυμίζουμε ότι η εστίαση ήδη έχει αρνητικό τζίρο από την εξαφάνιση των φοιτητών από την Πάτρα, στον καιρό της πανδημίας.

Σύμφωνα με τους επαγγελματίες του κλάδου ένα σημαντικό ποσοστό της πτώσης της κίνησης που έχουν υποστεί τα μαγαζιά τους από την αρχή της πανδημίας μέχρι σήμερα, οφείλεται στη μη ύπαρξη των φοιτητών. Ποσοστό που ήλπιζαν να ανακτήσουν όταν το Πανεπιστήμιο ξεκινούσε κανονικά την λειτουργία του. Πλέον αυτό είναι αμφίβολο.

Η τάση προϋπήρχε

Αξίζει να αναφέρουμε ότι ήδη τα περασμένα χρόνια οι νέοι φοιτητές στην Πάτρα ήταν ολοένα και λιγότεροι αφού εξαιτίας της οικονομικής κρίσης όσοι είχαν την δυνατότητα επέλεγαν σχολές που ήταν μέσα στην πόλη τους.

Το ελάχιστο όριο εισαγωγής θα κάνει ακόμα πιο έντονο το πρόβλημα για την αγορά της Πάτρας. Να αναφέρουμε ότι με βάση τα στοιχεία της πρυτανείας το ακαδημαϊκό ίδρυμα της Πάτρας είχε μέχρι σήμερα 30.323 «ενεργούς» φοιτητές (εγγεγραμμένους στα μητρώα) από τους οποίους οι 24.703 είναι από τις σχολές του Πανεπιστημίου Πατρών και οι 5.620 από αυτές του πρώην ΑΤΕΙ Δυτικής Ελλάδος.