Μακρόν για ελληνοτουρκικά: Είμαστε σε επαγρύπνηση παρότι έχει μειωθεί η ένταση

Σαφές μήνυμα στην Τουρκία έστειλε ο Εμανουέλ Μακρόν κατά τη διάρκεια της συνέντευξής Τύπου μετά το πέρας των εργασιών της Συνόδου Κορυφής. Ο Γάλλος Πρόεδρος διέγνωσε μείωση της έντασης τις τελευταίες εβδομάδες, ωστόσο επισήμανε πως άπαντες βρίσκονται σε επαγρύπνηση ξεκαθαρίζοντας πως η Ε.Ε. στηρίζει πλήρως τόσο την Ελλάδα όσο και την Κύπρο.

«Οι εντάσεις με την Τουρκία έχουν μειωθεί τις τελευταίες εβδομάδες, αλλά θα παραμείνουμε σε επαγρύπνηση κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού», δήλωσε ο Γάλλος Πρόεδρος και σημείωσε: «Θα είμαστε προσεκτικοί όλο το καλοκαίρι και σε πλήρη στήριξη έναντι της Ελλάδας και της Κύπρου». Ταυτόχρονα, σημείωσε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση επαναδεσμεύεται» σε μια «συνεργασία» με την Άγκυρα στο θέμα των προσφύγων τονίζοντας πως η Τουρκία έχει σημαντικό ρόλο και ευθύνη στο ζήτημα των προσφύγων και ως εκ τούτου «αποσαφηνίσαμε τη στρατηγική μας για τη χρηματοδότηση στο ζήτημα αυτό».

 

Σε ό,τι αφορά τα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για την Τουρκία, ο Μακρόν είπε ότι είναι «ξεκάθαρα» και έρχονται σε συνέχεια των αποφάσεων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του Μαρτίου.

Σημείωσε, τέλος, ότι η Ε.Ε. ενθαρρύνει την Τουρκία να συνεχίσει τις προσπάθειες για να βρεθεί λύση στο Κυπριακό, στο πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών.