Μανιτάρια φρικασέ νηστίσιμα και Vegan!

ΥΛΙΚΑ

  • 1 κιλό μανιτάρια μεγάλα λευκά ή τύπου κάστανο κομμένα στα 4
  • 1 ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 3 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
  • 5 ΚΣ ελαιόλαδο
  • 1 ματσάκι αντίδια
  • ¼ ματσάκι άνηθο ψιλοκομμένο
  • 2 μαρούλια μέτρια χοντροκομμένα
  • 1 ½ κγ αλάτι
  • ¼ κγ πιπέρι
  • 1 – 1 ½ λεμόνια το χυμό
  • 3 κγ κόρν φλάουρ

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  • Με ένα απορροφητικό χαρτί καθαρίζω τα μανιτάρια και τα κόβω στα τέσσερα.
  • Πλένω καλά το μαρούλι, αφαιρώ τα χοντρά κοτσάνια και τα κόβω σε 2-3 κομμάτια με τα χέρια.
  • Σε μια μεγάλη κατσαρόλα, ζεσταίνω σε μέτρια-δυνατή ένταση 2 ΚΣ ελαιόλαδο και σοτάρω το ξερό και τα φρέσκα κρεμμύδια για 2-3 λεπτά.
  • Προσθέτω τα μανιτάρια, τα ανακατεύω και αφήνω να μαραθούν και να εξατμιστούν τα υγρά τους.
  • Βάζω τα αντίδια, τον άνηθο και τα μαρούλια σε δόσεις όσα χωράνε κάθε φορά σκεπάζοντας με το καπάκι την κατσαρόλα, να μαραθούν και να μειωθεί ο όγκος τους.
  • Συνεχίζω με το αλάτι, το πιπέρι, το υπόλοιπο ελαιόλαδο, μισοσκεπάζω την κατσαρόλα, μειώνω την ένταση και αφήνω το φαγητό να σιγοβράσει για 20-25 λεπτά.
  • Όταν έχει ετοιμαστεί, τσιμπάω τα χοντρά λαχανικά να έχουν μαλακώσει ετοιμάζω σε ένα μπολάκι 2 ΚΣ νερό κρύο και μέσα του διαλύω το κόρν φλάουρ. Το ρίχνω διάσπαρτα στην κατσαρόλα και ανακατεύω.
  • Προσθέτω το χυμό λεμονιού (σταδιακά και δοκιμάζω) και το αφήνω να βράσει για άλλα 1-2 λεπτά.
  • Το βγάζω από την εστία και σερβίρω αμέσως μαζί με φρέσκο ψωμί ή συνοδεύω με αρωματικό ρύζι.