Μαραθόρυζο κοκκινιστό με άνηθο και γλυκάνισο

Από την Ντίνα Νικολάου

Υλικά

  • 1 φλιτζάνι έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
  • 4-5 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
  • 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 2 μαραθόριζες (περίπου 400γρ.), ψιλοκομμένες
  • 2 ντομάτες ξεφλουδισμένες, τριμμένες στον τρίφτη
  • 1 κουτ. σούπας πελτέ ντομάτας
  • ½ φλιτζάνι κρασί λευκό
  • 300γρ. ρύζι Καρολίνα
  • 800ml ζωμό λαχανικών φρέσκο ή από κύβο βιολογικό
  • 1 κουτ. γλυκού σπόρους γλυκάνισου, σπασμένους
  • ½ ματσάκι άνηθο ψιλοκομμένο
  • 1 ματσάκι μάραθο φρέσκο, ψιλοκομμένο
  • αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο

Διαδικασία

Ζεσταίνετε το ελαιόλαδο σε μια φαρδιά κατσαρόλα και ρίχνετε τους σπόρους του γλυκάνισου. Αφήνετε για 1 λεπτό να αρωματίσουν το ελαιόλαδο και προσθέτετε τις μαραθόριζες. Σοτάρετε για 5-6 λεπτά μέχρι να μαραθεί και προσθέτετε όλο το κρεμμύδι.

Συνεχίζετε το σοτάρισμα ανακατεύοντας μέχρι να μαλακώσουν. Σβήνετε με το κρασί και μετά από 1 λεπτό προσθέτετε το ρύζι, τις ντομάτες, τον πελτέ, αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι.

Ρίχνετε το ζωμό λαχανικών σε δύο δόσεις. Δηλαδή, ρίχνετε το μισό και, μόλις απορροφηθεί από το ρύζι, προσθέτετε και τον υπόλοιπο. Αφήνετε το φαγητό να βράσει αλλά να μείνει ζουμερό.

Αποσύρετε από τη φωτιά, προσθέτετε τον άνηθο και τον μάραθο, ανακατεύετε και σερβίρετε αμέσως.

Φωτογραφία – Food Styling: Αντωνία Κατή

Tips

Μη νηστίσιμη παραλλαγή: Βράζετε 800γρ. μοσχαράκι από χτένι σπάλας και, αφού μαλακώσει καλά, το κόβετε σε μπουκίτσες και το προσθέτετε στο φαγητό μαζί με τα κρεμμύδια. Τα σοτάρετε μαζί και μετά συνεχίζετε το μαγείρεμα κανονικά όπως παραπάνω.