Μελομακάρονα με σοκολάτα από τον Chef Αναστάσιο Ανδριώτη

Υλικά για τα μελομακάρονα

• 1150γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις κοσκινισμένο
• 150 γρ. Σιμιγδάλι ψιλό
• 310 γρ. ηλιελαιο
• 300 γρ. Ελαιόλαδο
• 50 γρ. κονιάκ
• 180 γρ. χυμό πορτοκάλι
• 1 κ.σ μέλι
• 200 γρ. ζάχαρη
• 1 κ.γ. σόδα
• 1 κ.γ. γαρύφαλλο τριμμένο
• 2 κ.γ. κανέλα
• 2 κ.γ. μπέικιν πάουντερ.
• καρύδια σπασμένα
• 2 πορτοκάλια (ξύσμα)

Για το σιρόπι

• 500 γρ. νερό
• 500 γρ. ζάχαρη
• 2 κ.σ μέλι
• 1 ξύλο κανέλα
• 1 φλούδα από λεμόνι

Εκτέλεση

Βάζουμε το ελαιόλαδο,το ηλιέλαιο, το κονιάκ, την ζάχαρη, την κανέλα, το γαρύφαλλο και το ξύσμα πορτοκαλιού στο μίξερ και τα χτυπάμε καλα μέχρι να ομογενοποιηθούν.
Διαλύουμε την σόδα στον χυμό πορτοκαλιού
Και τα ρίχνουμε και αυτά στο μείγμα.
Ανακατεύουμε με το σύρμα και ρίχνουμε μέσα το αλεύρι και το baking powder και ανακατεύουμε απαλά μέχρι το μείγμα να γίνει ένα.
Πλάθουμε τα μελομακάρονα στο σχήμα και μέγεθος που θέλουμε και ψήνουμε για περίπου 30 λεπτά σε προθερμασμένο φούρνο στους 160 ‘ μέχρι να ροδίσουν.
Βγάζουμε από τον φούρνο και τα αφήνουμε να κρυώσουν εντελώς.

Σιρόπι για τα μελομακάρονα
1. Βάζουμε όλα τα υλικά σε μια κατσαρόλα και από την ώρα που θα πάρουν βράση, βράζουμε για περιπου 4 λεπτά.
2. Όπως είναι ζεστό το σιρόπι βουτάμε τα κρύα μελομακάρονα τουλάχιστον 25 δευτερόλεπτα από κάθε πλευρά και βάζουμε σε μια σχάρα να κρυώσουν

Σοκολάτα επικάλυψη

• 400 γρ. κουβερτούρα

• Λιώνουμε την κουβερτούρα σε μπεν μαρί ή στον φούρνο μικροκυμάτων

. Βουτάμε τα μελομακάρονα ένα ένα στη λιωμένη σοκολάτα.

Στη συνέχεια μπορούμε να στρώσουμε λαδόκολλα σε μια σχάρα για να τα βγάλουμε πιο εύκολα όταν σταθεροποιηθεί η σοκολάτα.

Όσο ακόμα η σοκολάτα είναι υγρή, πασπαλίζουμε τα μελομακάρονα με τριμμένη καρυδόψιχα.

Τα αφήνουμε να κρυώσουν στο ψυγείο ή εκτός ψυγείου μέχρι να σταθεροποιηθεί η σοκολάτα.

Καλή επιτυχία και καλή όρεξη