Μπούρας: “Εκτιμώ πως η Ηλεία και η Αχαΐα είναι πιθανό να οδηγηθούν σε τοπικό lockdown”

Την αναγκαιότητα να εμβολιαστεί το 80 – 85% των φοιτητών στα πανεπιστήμια, προκειμένου να επανέλθει η ακαδημαϊκή κανονικότητα, τονίζει με δηλώσεις του στο Liberal, ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Πατρών Χρήστος Μπούρας.

Ο ίδιος υπογραμμίζει πως η κατάσταση είναι πολύ δύσκολη, καθώς στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο Πάτρας έχουν ανοίξει ήδη 3 – 4 νέες κλινικές Covid-19, ενώ επισημαίνει πως «από τη στιγμή που δημιουργούμε εμβολιαστικά κέντρα στα πανεπιστήμια, η συζήτηση για κέντρα τεστ κορονοϊού δεν βοηθά».

Ο κ. Μπούρας δηλώνει χαρακτηριστικά πως «διανύουμε μια πολύ δύσκολη περίοδο σε σχέση με την πανδημία και ανησυχώ ιδιαιτέρως. Έχουν ανοίξεις τρεις με τέσσερις νέες κλινικές Covid-19 στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο Πάτρας και έχουν κλείσει άλλες. Δεν σώζεται η κατάσταση με κέντρα PCR και rapid tests μέσα στα πανεπιστήμια. Πρέπει να εμβολιαστεί το 80-85% των φοιτητών προκειμένου να λειτουργήσουν απρόσκοπτα τα πανεπιστήμια».

Ο Πρύτανης τονίζει πως «τη στιγμή που δημιουργούμε εμβολιαστικά κέντρα στα πανεπιστήμια, η συζήτηση περί κέντρων για τεστ κορονοϊού δεν βοηθά. Ανησυχώ πολύ, δεν μπορώ να επιβάλω τον εμβολιασμό, αλλά μόνο αν τηρούμε τα μέτρα προστασίας, κάνουμε εμβόλιο και προσέχουμε θα μπορέσουμε να λειτουργήσουμε απρόσκοπτα. Θέλω να απευθύνω έκκληση στους φοιτητές να εμβολιαστούν. Μόνο έτσι θα μπορέσουμε να επανέλθουμε στην κανονικότητα».

Σε σχετική ερώτηση για την κατάσταση που επικρατεί σε άλλα πανεπιστημιακά ιδρύματα, ο κ.Μπούρας αναφέρει πως «με βάση τα νούμερα, εκτιμώ πως η Ηλεία και η Αχαΐα είναι πιθανό να οδηγηθούν σε τοπικό lockdown. Έχουμε το όπλο της επιστήμης στη διάθεσή μας, πρέπει να το αξιοποιήσουμε».

Υπενθυμίζεται πως στα τέλη Ιουλίου η 97η Σύνοδος Πρυτάνεων των Ελληνικών Πανεπιστημίων είχε εισηγηθεί τη διεξαγωγή των μαθημάτων, εργαστηρίων, κλινικών και πρακτικής άσκησης δια ζώσης από το χειμερινό εξάμηνο 2021-2022. Με στόχο την ασφαλή επιστροφή στη δια ζώσης εκπαιδευτική διαδικασία, η Σύνοδος θεωρεί απαραίτητη προϋπόθεση τον εμβολιασμό όλων των μελών της ακαδημαϊκής κοινότητας μέχρι την έναρξη των μαθημάτων. Κατά συνέπεια πρότεινε τότε:

να εκδοθεί από το Υπουργείο Παιδείας άμεσα ΚΥΑ για την εξεταστική του Σεπτεμβρίου 2021 παρόμοια με αυτή που εκδόθηκε για τον Ιούνιο 2021 (δυνατότητα καθορισμού από τη Σύγκλητο κάθε Ιδρύματος του τρόπου διεξαγωγής των εξετάσεων)
το χειμερινό εξάμηνο να διεξαχθεί δια ζώσης με εκπαιδευτικό προσωπικό και εκπαιδευόμενους εμβολιασμένους.
Επίσης, η Σύνοδος χαιρέτισε την πρόταση του Υπουργείου Παιδείας για δημιουργία κέντρων εμβολιασμού στα πανεπιστήμια προκειμένου να αυξηθεί το συντομότερο δυνατόν το ποσοστό εμβολιασμού της ακαδημαϊκής κοινότητας.

Σε αυτή τη φάση δεν έχουν αποσαφηνιστεί με ακρίβεια τα μέτρα που θα τηρηθούν, καθώς υπάρχει μια σειρά ζητημάτων (από προσωπικά δεδομένα και τρόπο οργάνωσης) που χρίζουν επίλυσης. Σε κάθε περίπτωση τα μέτρα που αναμένεται να εφαρμοστούν κινούνται στην κατεύθυνση διασφάλισης της υγείας φοιτητών και ακαδημαϊκών και στην ασφαλή λειτουργία των πανεπιστημίων.