Ν. Καλογρηάς: “Ο ασφυκτικός θάνατος είναι δύσκολα διαγνώσιμος”

Τον έγκριτο ιατραδικαστή Νίκο Καλόγρηα φιλοξένησε σήμερα η Νάνσυ Ζαμπέτογλου και ο Θανάσης Αναγνωστόπουλος στο «Στούντιο 4» στην ΕΡΤ1.

Όπως ήταν φυσικό η συζήτηση δεν θα μπορούσε να μην οδηγηθεί και στο θέμα που “καίει” όλο τον κόσμο και δεν είναι άλλο από τον θάνατο των τριών παιδιών από την Πάτρα. Ο κ. Καλογρηάς εξήγησε με απλό τρόπο ώστε να αντιληφθεί το ευρύ κοινό ποιο είναι το έργο των ιατροδικαστών και πως λειτουργούν.  Μάλιστα εξήγησε ότι το έργο και το αποτέλεσμα που θα βγάλουν δεν εξαρτάται μόνο από αυτούς αλλά και από άλλες υπηρεσίες που συνεισφέρουν στο έργο τους είτε για τις τοξικολογικές εξετάσεις είτε για οποιαδήποτε άλλη απαιτηθεί. Τόνισε δε ότι το δικό τους κομμάτι (των ιατροδικαστών) είναι ένα κομμάτι του παζλ, δεν κάνουμε ανακριτικό έργο είμαστε γιατροί.  Επίσης οι δημοσιογράφοι τόνισαν ότι ο ιατροδικαστής δεν είναι αυτό που βλέπουμε στις ταινίες στην τηλεόραση…

Το πλέον σημαντικό στοιχείο όμως της όλης συζήτησης ήταν ότι στα μικρά παιδιά και τους ηλικιωμένους ο ασφυκτικός θάνατος είναι δύσκολα διαγνώσιμος. Μάλιστα για να κάνει πιο απτό αυτό το οποίο είπε ανέφερε ως παράδειγμα την περίφημη “Εταιρεία Δολοφόνων” όπου κάποιοι απεβίωσαν από ασφυκτικό θάνατο κάτι το οποίο δεν βρήκε η ιατροδικαστική έρευνα κάτι που ανακαλύφθηκε πολύ αργότερα.

Κάτι το οποίο έχει αναφέρει εγκαίρως ο εκδότης και δημοσιογράφος Πέτρος Κουσουλός με την έρευνα που κάνει και έχει δημιουργήσει αντιδράσεις γιατί έχει θέσει ως στόχο την δικαίωση των ψυχών των τριών αυτών κοριτσιών. Κάποιοι μάλιστα έχουν σπεύσει άγνωστο για ποιο λόγο να το αμφισβητήσουν!