Ο διάλογος λύνει τα πάντα;;

Της Σοφίας Καυκοπούλου

 

Από παιδιά, μαθαίνουμε να συζητάμε και να λύνουμε ειρηνικά τις διαφορές μας με τον διάλογο. Ο διάλογος βοηθά να καταλάβουμε τους άλλους, να πάρουμε και να δώσουμε χρήσιμα στοιχεία σε μία συζήτηση.

Μεγαλώνοντας, μαθαίνουμε ότι σε μια σχέση ο διάλογος είναι το παν. Πραγματικά, ο διάλογος δείχνει ωριμότητα και όταν εξελίσσεται σωστά, λύνει πολλά προβλήματα ή έστω βοηθά να κατανοήσουμε τη θέση του άλλου και να συμφωνήσουμε ότι διαφωνούμε!

Ο διάλογος, προϋποθέτει σωστή έκφραση. Ειδικά στις διαπροσωπικές σχέσεις και στο φορτισμένο συναισθηματικά ερωτικό κομμάτι, αν δεν μπορείς ή δεν θες να εκφράσεις από ντροπή, όσα νοιώθεις, τότε σίγουρα ο μεγάλος χαμένος θα είναι η σχέση. Και συνεχώς θα μετανοιώνεις για όσα δεν είπες, όταν έπρεπε.

Ο χρόνος δε γυρνά ποτέ πίσω, γι’ αυτό πάντα πρέπει να εκμεταλλευόμαστε τη στιγμή για να εκφραστούμε.
Ο διάλογος είναι παιχνίδι επιχειρημάτων, έμπρακτος σεβασμός, αλλά αν δεν υπάρχει ειλικρίνεια και σωστή έκφραση, πέφτει στο κενό. Έχει τεράστια σημασία λοιπόν, οι άνθρωποι που προσπαθούν να επικοινωνήσουν, να έχουν κοινά σημεία επαφής και διάθεση να είναι μαζί υπερνικώντας τα εμπόδια!