Ο καλύτερος μαρινάτος γαύρος!

Τρώγεται απαραίτητα φρέσκος, τηγανιτός, βραστός κακαβιά κατά την θεϊκά εμπνευσμένη συνήθεια των ψαράδων, ή και μαρινάτος ως ένας υπέροχος μεζές, που συνοδεύει διάφορες εξαίρετες γεύσεις για να πιει ο κάθε μερακλής το ουζάκι του. Για να γίνει ο γαύρος μαρινάτος, αφαιρούμε το κεφάλι και τα εντόσθιά του, τον πλένουμε καλά και το βάζουμε στο ξύδι μέσα σ’ ένα τάπερ, αφήνοντάς τον από 5 ώρες αν είναι πολύ ψιλός, έως 8 ώρες αν είναι χοντρός. Στο διάστημα αυτό τον παρακολουθούμε βλέποντας αν ξεκολλάει το κόκαλό του και αν έχουν φύγει οι κοκκινάδες του αίματος από τα ψαχνά του. Τότε και μόνο πετάμε το ξύδι καί σχίζουμε τον κάθε ένα γαύρο σε δύο φιλετάκια βγάζοντας το κόκαλό του. Τον τοποθετούμε σε στρώσεις στο τάπερ και πάνω σε κάθε στρώση ρίχνουμε λίγο αλάτι, ρίγανη, πιπεριά (αναλόγως τις αντοχές μας) και 2-3 μικρές φετούλες σκόρδου. Προαιρετικά, αν θέλουμε, βάζουμε μαϊντανό και λίγα κομμένα κρεμμύδια. Υπόψη, ότι τα κρεμμύδια δημιουργούν ζουμιά. Αφού στρώσουμε όλα τα κομμάτια του γαύρου, ρίχνουμε από πάνω λαδάκι Μυτιλήνης ώστε να σκεπασθεί ο γαύρος και βάζουμε το τάπερ στο ψυγείο, αρχίζοντας να τρώμε –αν θέλουμε- αυθημερόν. Στο σερβίρισμά του, μπορούμε να προσθέσουμε λίγο ξύδι και αλάτι αναλόγως τα γούστα μας.
(Την συνταγή έδωσε άνευ διεκδικήσεως πνευματικών δικαιωμάτων η Μαρία Πλούκου-Ανδριώτου)