Οι νέοι κοντά στην Εκκλησία: Σας παρουσιάζουμε τον Σπύρο Κασπίρη

Ο Σπύρος Κασπίρης, είναι ένας νέος άνθρωπος, απόφοιτος Οικονομικών του Πανεπιστημίου Πατρών, ο οποίος εδώ και χρόνια, ασχολείται με τη βυζαντινή μουσική, ενώ προσφέρει τις υπηρεσίες του ως ιεροψάλτης της Ι.Μ. Πατρών. Ο Σπύρος είναι γνωστός, τόσο λόγω της στεντόρειας φωνής του, όσο και για το γεγονός ότι κυριολεκτικά τρέχει παντού και ψάλλει από το πιο μικρό χωριό έως και δίπλα στον αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο, με την ίδια πάντα χαρά!

Τον συναντήσαμε και του κάναμε μερικές ερωτήσεις!

Ε: Υπάρχει κάποιο γεγονός που σε έφερε κοντά στην Εκκλησία ή ήταν έμφυτη η αγάπη σου γι’ αυτήν;;

Α: Από μικρό παιδί ευρίσκομαι στους κόλπους και στον χώρο της Εκκλησίας. Πράγματι, θα έλεγα ότι ήταν έμφυτη η αγάπη μου γι’ αυτήν. Με επηρέασε βέβαια και το γεγονός ότι και ο αδελφός μου είναι εδώ ιερομόναχος, στην Μητρόπολη Πατρών, ο π. Ιγνάτιος Κασπίρης, ο οποίος διακονεί με τις ευλογίες και ευχές του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου μας κ.κ. Χρυσοστόμου, στην Ιερά Μονή Μεταμορφώσεως Σωτήρος Μιντιλογλίου, που αποτελεί μετόχιον της Μονής Αγίων Πάντων, Βελιμαχίου Τριταίας. Σαν μικρό παιδάκι πήγαινα στον Άγιο Νεκτάριο και διακονούσα στο αναλόγιο αλλά και στο ιερό.
Ε: Πού βρίσκεσαι αυτή την περίοδο;
Α: Έχω ψάλει σε πολλούς ναούς των Πατρών, στους Αγίους Αποστόλους στην Ακτή Δυμαίων, στον Άγιο Αθανάσιο Αχαϊκού, όπου ξεκίνησα την πορεία μου ως ιεροψάλτης, στους Αγίους Θεοδώρους στα Δεμένικα. Στο παρεκκλήσιο της Επισκοπής, τον Άγ. Ιωάννη τον Θεολόγο, ενίοτε στις αγρυπνίες που τελούνται στον παλαιό Ναό Αγ. Ανδρέου κάθε Παρασκευή βράδυ. Τώρα είμαι στον Άγιο Γεώργιο Λάγγουρα λαμπαδάριος, όπου έχω μια αρμονική και άριστη σχέση με τους εφημερίους, αλλά ανταποκρίνομαι και στις υποχρεώσεις του Α’ Κοιμητηρίου Πατρών και όπου ζητηθεί, με πολλή αγάπη, συχνά εθελοντικά! Στο ζήτημα της εκκλησιαστικής μουσικής, έχω βοηθηθεί πολύ από την εμπειρία και τις γνώσεις του Βασίλη Καυκόπουλου, που αποτελεί ίνδαλμά μου, για την καλλιφωνία αλλά και την ανθρωπιά του.
Ε: Στην Εκκλησία έχει δημιουργηθεί ένα ζήτημα τελευταία. Οι συνοδικές αποφάσεις δείχνουν να μην εισακούονται.

Α: Στην Εκκλησία υπάρχει μία ιεραρχία που οφείλουμε να τη σεβόμαστε. Όλα τα κάνουμε εν υπακοή, οι ιερείς, οι ψάλτες, οι μοναχοί, οι μοναχές, υπακούμε το θέλημα του Θεού πρωτίστως, αλλά με τις αποφάσεις και ευλογίες του οικείου Μητροπολίτη.

Ε: Ποιο είναι το άνοιγμα της Εκκλησίας στους νέους, όπως εσύ το βιώνεις;
Α: Ο νυν αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος, με τον οποίο με συνδέει πνευματική πατρότητα θα έλεγα, συνεχίζει το έργο του μακαριστού Χριστοδούλου, κάνει ένα έργο αθόρυβο, εν ταπεινώσει και εν πραότητι, πνευματικό και φιλανθρωπικό. Για τους νέους ανθρώπους μάλιστα, γίνονται κατηχητικά σχολεία, κατασκηνώσεις, ημερίδες, σεμινάρια, υποτροφίες που δίνει η Εκκλησία σε παιδιά για να σπουδάσουν, φοιτητικές εστίες, χώροι φιλοξενίας κ.λπ.
Ε: Ποια είναι τα σχέδιά σου για το μέλλον;
Α: Τα σχέδιά μου για το μέλλον τα εναποθέτω στα χέρια του Θεού. Δεν κρύβω ότι έχω φιλοδοξίες, πτυχίο στα Οικονομικά, σε ξένες γλώσσες και υπολογιστές, αλλά ακόμη και αυτή τη στιγμή σπουδάζω Θεολογία στο Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο. Φυσικά, αν βρεθεί κάποια καλή κοπέλλα, θα ήθελα να κάνω οικογένεια. Η ευλογία του αρχιεπισκόπου και η αγάπη του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Πατρών, αποτελούν για μένα φυλαχτό, παρηγοριά και ελπίδα για την πορεία της ζωής μου. Όσον αφορά τον Σεβασμιώτατο κ.κ. Χρυσόστομο, να σημειώσω ότι τον έχουμε ανάγκη στην Πάτρα και όχι μόνο.