Ωοθήκες: Ποια συμπτώματα φέρνουν οι κύστες;

Οι ωοθήκες είναι τα αναπαραγωγικά όργανα της γυναίκας. Και είναι αυτές που παράγουν τις γυναικείες ορμόνες. Συνήθως απελευθερώνουν ένα ωάριο από ένα ωοθυλάκιο κάθε μήνα κατά τη διάρκεια της αναπαραγωγικής ηλικίας. Κύστη ωοθήκης θεωρείται κάθε συλλογή υγρού >3εκ. σε διάμετρο που αναπτύσσεται στην ωοθήκη.

Μια κύστη μπορεί να έχει λεπτό τοίχωμα και να περιέχει μόνο υγρό (απλή κύστη). Μπορεί επίσης να είναι πιο πολύπλοκη με πυκνό υγρό, αίμα ή στερεά στοιχεία.
Οι κύστες στις ωοθήκες είναι στις περισσότερες περιπτώσεις καλοήθεις. Συχνά όμως προκαλούν ενόχληση και πόνο.

Το σώμα πολλών γυναικών παράγει τουλάχιστον μία κύστη κάθε μήνα λόγω της εμμήνου ρύσεως.

Κάποιες φορές οι κύστες είναι πολύ μεγάλες, πολλές ή δεν υποχωρούν, οπότε απαιτείται χειρουργική επέμβαση για να μην εξελιχθούν σε καρκίνο ή να προκαλέσουν σοβαρά συμπτώματα.

Μία κύστη που δεν αντιμετωπίζεται, μπορεί να σπάσει ή να αναπτυχθεί τόσο, ώστε να προκαλέσει αλλοίωση των ωοθηκών και προβλήματα γονιμότητας, καθώς εμποδίζει την ομαλή πορεία του ωαρίου.

Τα συμπτώματα που φέρνουν οι κύστες στις ωοθήκες

  • Έντονος πυελικός πόνος: Το πιο κοινό σύμπτωμα των κύστεων είναι ο πόνος χαμηλά στη λεκάνη, αριστερά ή δεξιά. Εκεί δηλαδή που βρίσκονται οι ωοθήκες.
  • Έντονο φούσκωμα: Πρόκειται για μη ειδικό σύμπτωμα, το οποίο μπορεί να οφείλεται σε κύστες στις ωοθήκες ανάλογα με το μέγεθός τους.
  • Αίσθημα βάρους: Όπως συμβαίνει με τα ινομυώματα της μήτρας, οι κύστες προκαλούν αίσθημα βάρους στην κοιλιά. Μία κύστη είναι μια μάζα που καταλαμβάνει χώρο και αυξάνει το αίσθημα της πίεσης.
  • Πόνος στο σεξ: Αν κατά τη διείσδυση αισθάνεστε πόνο στην μία πλευρά της πυέλου, είναι πιθανό να οφείλεται σε κύστη στις ωοθήκες.
  • Ανάγκη για συχνή ούρηση: Ένα άλλο σύμπτωμα των κύστεων των ωοθηκών είναι η διαρκής ανάγκη για ούρηση. Ο λόγος είναι η πίεση που ασκείται στην ουροδόχο κύστη, προκαλώντας αυτό το αίσθημα, ενώ συχνά η ούρηση δεν επιτυγχάνεται λόγω μπλοκαρίσματος που προκαλεί η κύστη.
  • Μόνιμος πόνος στη μέση ή τα πόδια: Ο πόνος στη μέση ή τα πόδια μπορεί να οφείλεται σε πολλές αιτίες, μία εκ των οποίων είναι και η κύστη στις ωοθήκες. Αυτό συμβαίνει όταν γίνονται πολύ μεγάλες και πιέζουν τα νεύρα που διαπερνούν την πλάτη και τη λεκάνη.
  • Αιμορραγία: Η ανάπτυξη κύστεων αναστατώνει τις ορμόνες στις γυναίκες με σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών, με αποτέλεσμα να εκδηλώνουν μη φυσιολογική αιμορραγία, είτε λόγω συχνής ωορρηξίας είτε λόγω απουσίας ωορρηξίας. Αυτό οφείλεται στην ανισορροπία οιστρογόνων, προγεστερόνης και τεστοστερόνης.

healthview.gr