Ουκρανικό: Θετικό το Κίεβο σε σύνοδο Πούτιν-Μπάιντεν, αλλά θέλει να συμμετάσχει

Θετικά βλέπει το Κίεβο μια συνάντηση Πούτιν–Μπάιντεν στη βάση της πρότασης του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν, προτείνοντας μάλιστα και τη συμμετοχή της Ουκρανίας σε αυτήν. Παράλληλα ζητεί άμεσα κυρώσεις από την Ευρωπαϊκή Ένωση σε βάρος της Ρωσίας.

Όπως δήλωσε τη Δευτέρα ο υπουργός Αμύνης της Ουκρανίας, Ολέξιι Ρέζνικοφ, το Κίεβο ελπίζει ότι η προτεινόμενη συνάντηση κορυφής του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν μπορεί να πραγματοποιηθεί, αλλά και ότι η Ουκρανία θα μπορεί να συμμετάσχει σε αυτή δεδομένη ότι την αφορά άμεσα.

«Ευελπιστώ ότι αυτή η πρωτοβουλία, χάρη στον Πρόεδρο μακρόν και με την υποστήριξη του Προέδρου Μπάιντεν … θα πάρει σάρκα και οστά», είπε ο κ. Ρέζνικοφ.

Παρατηρητές επισημαίνουν ότι τυχόν αμερικανική αποδοχή συμμετοχής της ουκρανικής ηγεσίας σε μια συνάντηση Πούτιν-Μπάιντεν θα εκμηδενίσει τις πιθανότητες πραγματοποίησής της.

Την ίδια ώρα ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας Ντμίτρο Κουλέμπα ζητεί την επιβολή αμέσως ορισμένων εκ των κυρώσεων της ΕΕ προς την Ρωσία, καλώντας την Ευρώπη να «στείλει ξεκάθαρα μηνύματα» στη Μόσχα.

Κατά την άφιξή του τη Δευτέρα στο Συμβούλιο των Υπουργών Εξωτερικών, στο οποίο θα συμμετάσχει, ο Ουκρανός υπουργός ανέφερε ότι «υπάρχουν πολλές αποφάσεις που μπορεί να λάβει τώρα η ΕΕ, να στείλει ξεκάθαρα μηνύματα στη Ρωσία, ότι η κλιμάκωση δεν θα γίνει ανεκτή και ότι η Ουκρανία δεν θα μείνει μόνη της. Αυτό δεν περιλαμβάνει μόνο πολιτικά μηνύματα, αλλά πολύ συγκεκριμένες ενέργειες: την στήριξη της ανάπτυξης του τομέα άμυνάς μας, τη στήριξη της κυβερνοασφάλειας της Ουκρανίας, την επιβολή ορισμένων εκ των κυρώσεων. Αυτό είναι το μήνυμα που θα μεταφέρω στους συναδέλφους μου».

«Πιστεύουμε ότι υπάρχουν καλοί λόγοι για την επιβολή ορισμένων από τις κυρώσεις τώρα ώστε η ΕΕ να δείξει ότι δεν μιλάει για κυρώσεις μόνο για να μιλάει», προσέθεσε ο κ. Κουλέμπα.

Ο ίδιος σημείωσε επίσης ότι «η επίθεση στην Ουκρανία ξεκίνησε το 2014 και αυτό που βλέπουμε τελευταία γίνεται από τη Ρωσία για να κλιμακώσει την κατάσταση με υβριδικό τρόπο. Βλέπουμε παραπληροφόρηση, κυβερνοεπιθέσεις και αυξημένη στρατιωτική δραστηριότητα».

«Το βράδυ μίλησα με τον υπουργό Εξωτερικών [Άντονι] Μπλίνκεν, περίπου στις 2 ώρα Βρυξελλών, και μου είπε για την πρωτοβουλία για σύνοδο μεταξύ του Προέδρου Μπάιντεν και του Προέδρου Πούτιν. Καλωσορίζουμε αυτή την πρωτοβουλία», ανέφερε και τάχθηκε υπέρ κάθε προσπάθειας με στόχο μια διπλωματική λύση.

«Ο υπουργός Εξωτερικών Μπλίνκεν με διαβεβαίωσε ότι, όπως είναι τώρα η κατάσταση, δεν θα ληφθούν αποφάσεις για την Ουκρανία πίσω από την πλάτη της Ουκρανίας», δήλωσε ο Ντμίτρο Κουλέμπα και υπογράμμισε τη στενή συνεργασία με τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ.

«Ελπίζουμε ως άνθρωποι, ως κάποιοι που απεγνωσμένα θέλουμε να αποφύγουμε έναν πόλεμο, ότι οι δύο πρόεδροι θα βγουν από το δωμάτιο με συμφωνία για απόσυρση των ρωσικών στρατευμάτων από την Ουκρανία. Αυτό θα είναι ξεκάθαρο μήνυμα ότι η Ρωσία είναι έτοιμη για αποκλιμάκωση. Εάν αυτό δεν συμβεί, σημαίνει ότι μένουμε στην λογική κλιμάκωσης από τη Ρωσία», πρόσθεσε.

Πηγή: Reuters, AΠΕ-ΜΠΕ