Πανελλαδικές: Την Παρασκευή οι βαθμολογίες – Σε ποια πεδία θα ανέβουν οι βάσεις

Την Παρασκευή 9 Ιουλίου αναμένεται από το υπουργείο Παιδείας η ανακοίνωση των βαθμολογιών των φετινών Πανελλαδικών Εξετάσεων.

Η ανακοίνωση των βαθμολογικών στοιχείων των υποψηφίων θα γίνει, για πρώτη φορά, με sms στα κινητά τηλέφωνα ενώ παράλληλα θα υπάρχουν και οι πιο «κλασσικές» μέθοδοι ανακοίνωσης βαθμολογιών, όπως η ανάρτηση στα σχολεία και μέσω αλλά και στην εφαρμογή του results.it.minedu.gov.gr, όπου οι υποψήφιοι, πληκτρολογώντας τον οκταψήφιο κωδικό τους και το αρχικό γράμμα από το επώνυμο, το όνομα, το πατρώνυμο και το μητρώνυμο, μπορούν να ενημερωθούν για τη βαθμολογία τους και τη σχολή εισαγωγής τους.

Χθες, ήταν η καταληκτική ημερομηνία όπου οι υποψήφιοι μπορούσαν να καταχωρίσουν ή να επιβεβαιώσουν το κινητό τους τηλέφωνο στη σελίδα του υπουργείου Παιδείας smsresults.minedu.gov.gr, μέσω της ενιαίας ψηφιακής πύλης δημόσιας διοίκησης gov.gr, προκειμένου να ενημερωθούν μέσω γραπτού μηνύματος sms για τη βαθμολογία τους, αλλά και για τη σχολή/τμήμα εισαγωγής τους. Ηδη από την περασμένη Παρασκευή που άνοιξε η εφαρμογή, έχουν εγγραφεί περισσότεροι από τους μισούς υποψήφιους, που θέλουν να ενημερωθούν από το κινητό.

Κύριο χαρακτηριστικό των βάσεων εισαγωγής, αναμένεται ότι θα είναι η άνοδος στις περιζήτητες σχολές, λόγω του χαμηλού βαθμού δυσκολίας των θεμάτων και τις αντίστοιχες επιδόσεις των μαθητών στις φετινές Πανελλαδικές Εξετάσεις, σε συνδυασμό με την καθιέρωση της Ελάχιστης βάσης εισαγωγής και τη μείωση του αριθμού εισακτέων σε κεντρικά ΑΕΙ. Στα ίδια επίπεδα με πέρυσι αναμένεται να κινηθούν σχολές κυρίως στο 1ο και 4ο επιστημονικό πεδίο. «Κατώφλι» σε κάθε περίπτωση λόγω της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής θα είναι βαθμολογίες κοντά στα 8000 μόρια.

Ένα ακόμα στοιχείο της χρονιάς αυτής, είναι ότι ένα ποσοστό της τάξης του 15% δεν θα μπορέσει να καταθέσει μηχανογραφικό δελτίο
καθώς δεν αναμένεται να «πιάσει» την Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής στα Πανεπιστήμια. Αναμένονται πάντως οι βαθμολογίες και των ειδικών μαθημάτων περί τα τέλη του μήνα, προκειμένου οι υποψήφιοι να καταθέσουν μηχανογραφικό.

Ακόμα μία φετινή ιδιαιτερότητα είναι ότι εφέτος μπορούν να καταθέσουν δύο μηχανογραφικά, καθώς δίνεται η δυνατότητα να δηλώσουν και τμήματα των ΙΕΚ σε περίπτωση που επιθυμούν.