Πανεπιστήμιο Πατρών – Οι ομάδες προστασίας ετοιμάζονται για τη νέα ακαδημαϊκή σεζόν

Ένα σημαντικό στοίχημα για το Πανεπιστήμιο Πατρών για τη νέα ακαδημαϊκή χρονιά είναι η παρουσία της Πανεπιστημιακής Αστυνομίας που σύμφωνα με το νομοσχέδιο που ήδη έχει ψηφιστεί από την Βουλή, θα λειτουργήσει μέσα στους επόμενους μήνες, χωρίς να υπάρχουν σαφή χρονοδιαγράμματα για την ημερομηνία έναρξης της δράσης της.

Αυτό που είναι ξεκάθαρο είναι ο τρόπος που θα λειτουργούν οι ομάδες προστασίας του πανεπιστημιακού ιδρύματος, με στόχο την τήρηση της τάξης και την περιφρούρηση των χώρων της πανεπιστημιούπολης, μέσα στον οποίο τα περιστατικά παραβατικότητας, κατά καιρούς ήταν αρκετά.

Οι ομάδες αυτές θα στελεχώνονται από κατώτερους αξιωματικούς της ελληνικής αστυνομίας και ειδικούς φρουρούς που θα έχουν προχωρήσει σε ειδική εκπαίδευση για την αποστολή τους.

Τα μέλη της ομάδας θα έχουν πλήρη αστυνομικά καθήκοντα, χωρίς όμως να έχουν πάνω τους πυροβόλα όπλα, παρά μόνο γκλομπ, σπρέι πιπεριού και χειροπέδες. Οι αστυνομικοί της ομάδας θα φορούν ειδική γκριζοπράσινη στολή και θα έχουν την δυνατότητα σε περίπτωση αξιόποινων πράξεων να προχωρούν σε συλλήψεις, σχηματίζοντας δικογραφία.

Σε συνθήκες μάλιστα ιδιαίτερες, όπου τα πανεπιστήμια θα δέχονται επιθέσεις ή θα γίνονται αποδέκτες ενεργειών που δεν θα έχουν καμία σχέση με τον ρόλο των πανεπιστημίων και θα κινδυνεύουν ζωές ή υποδομές των ιδρυμάτων, οι ομάδες προστασίας θα έχουν την δυνατότητα να ενισχύονται άμεσα από εξωτερικές μονάδες της ΕΛ.ΑΣ.

Άλλωστε, οι  ομάδες αυτές θα λογοδοτούν στην ΕΛ.ΑΣ. και στην αστυνομία, αλλά θα βρίσκονται σε άμεση συνεργασία με την πρυτανεία και ειδικότερα με τον αρμόδιο αντιπρύτανη για τα θέματα προστασίας του Πανεπιστημίου.

Εκτός του χώρου της πανεπιστημιούπολης θα προχωρούν σε περιπολίες των εξωτερικών χώρων, ενώ μέσω καμερών θα ελέγχουν τα άτομα που εισέρχονται στις εισόδους των ιδρυμάτων.

Τα πέντε πρώτα Πανεπιστήμια

Θυμίζουμε ότι το Πανεπιστήμιο Πατρών είναι μέσα στα πέντε πρώτα πανεπιστήμια της χώρας όπου οι ομάδες αυτές θα αναλάβουν αρχικά δράση, έτσι ώστε να υπάρξει ένα πειραματικό στάδιο για την καθιέρωση του νέου μέτρου που ήδη έχει ξεσηκώσει αντιδράσεις στην ακαδημαϊκή κοινότητα όλης της χώρας.

Τα υπόλοιπα τέσσερα Πανεπιστήμια, εκτός της Πάτρας, θα είναι του ΕΚΠΑ, του ΑΠΘ, του ΕΜΠ και του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη,  όπως προκύπτει από τους προσωρινούς πίνακες επιτυχόντων για την Πανεπιστημιακή Αστυνομία, από τα 400 άτομα το 92% έχει πτυχίο ΑΕΙ και το 35% είναι γυναίκες.

Η πρόταση της Συγκλήτου

Αξίζει να αναφέρουμε ότι η πρυτανεία του Πανεπιστημίου Πατρών ήταν υπέρ της πρότασης για τη σύσταση τέτοιων ομάδων στους χώρους των ακαδημαϊκών ιδρυμάτων, με την διαφορά ότι δεν θα έχουν σχέση με την αστυνομία, αλλά θα βρίσκονται υπό την αρμοδιότητα των πανεπιστημίων και των πρυτανικών αρχών.

Μάλιστα, η Σύγκλητος του Πανεπιστημίου Πατρών, όπως και η πλειοψηφία της ακαδημαϊκής κοινότητας, παραμένει αντίθετη στο μέτρο αυτό, εκφράζοντας την διαφωνία της, τονίζοντας ότι θα δημιουργήσει περισσότερα προβλήματα από το να λύσει.

Θεωρεί ότι το ιδανικό είναι μία υπηρεσία που να υπάγεται στην αρμοδιότητα των πανεπιστημίων και να είναι κατάλληλα στελεχωμένη, με την αστυνομία να παρεμβαίνει μόνο όταν χρειάζεται, όταν δηλαδή προκύπτουν ποινικές πράξεις, όπως γίνεται και σε όλους τους υπόλοιπους δημόσιους χώρους.