ΠΑΤΡΑ: Αγνωστο τι θα γίνει με τον εορτασμό του Αγίου Ανδρέου

Στην τελική ευθεία βρίσκονται οι προετοιμασίες για τον φετινό εορτασμό του πολιούχου της Πάτρας Αγίου Ανδρέα και ανοικτό παραμένει το ενδεχόμενο λήψης έκτακτων μέτρων που θα επιτηρούνται από την Αστυνομία ή ακόμα και πιθανή αναβολή των θρησκευτικών εκδηλώσεων στο πλαίσιο της αποτροπής διάδοσης της covid-19.

Δεδομένης της επιδημιολογικής εικόνας που καταγράφει η Αχαΐα, η οποία συμπεριλαμβάνεται μεταξύ των περιοχών που εμφανίζουν υψηλό ιικό φορτίο, με τον ημερήσιο αριθμό κρουσμάτων ν’ αυξάνει προοδευτικά και με τα νοσοκομεία να πιέζονται ασφυκτικά, υπάρχει προβληματισμός για το πώς και υπό ποιες προϋποθέσεις θα τελεστούν οι θρησκευτικές εκδηλώσεις.

Μια εβδομάδα πριν την κορύφωση τους, κανείς από τους εμπλεκόμενους φορείς σε τοπικό και κεντρικό επίπεδο, δεν είναι σε θέση με βεβαιότητα να εκφράσει με σαφήνεια πως θα εορταστεί ο πολιούχος Απόστολος Ανδρέας.

Σε ανοικτή γραμμή με τη γενική γραμματεία Πολιτικής Προστασίας βρίσκεται και η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας. Σήμερα σε νέα επικοινωνία που θα έχει ο αντιπεριφερειάρχης Αχαΐας Χαράλαμπος Μπονάνος, αναμένεται να ξεκαθαρίσει το τοπίο για το τι μέλλει γενέσθαι. «Δεν πρέπει να υπάρξει καμία χαλάρωση των μέτρων ενόψει της εορτής του πολιούχου Αγίου Ανδρέα, στην Πάτρα», τόνισε   ο κ. Μπονάνος.

Σε κάθε περίπτωση πάντως το βέβαιο είναι πως θα τηρηθούν τα νέα μέτρα που τέθηκαν σε ισχύ από χθες και αφορούν στους χώρους λατρείας κατά την τέλεση θρησκευτικών ακολουθιών, βάσει των οποίων οι πιστοί θα προσέρχονται στους ναούς προσκομίζοντας τα απαραίτητα πιστοποιητικά. Ωστόσο η χθεσινή απόφαση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου φαίνεται πως προκαλεί νέο «πονοκέφαλο», καθώς ξεκαθαρίζει ότι δεν είναι δυνατόν να ελεγχθεί από το εργατικό και εθελοντικό προσωπικό των ναών η «συμμόρφωση» των πιστών.