ΠΑΤΡΑ: Δείτε πόσο εκτινάχτηκαν τα ενοίκια για φοιτητές

Η ημέρα για την ανακοίνωση των βάσεων πλησιάζει και χιλιάδες οικογένειες ετοιμάζονται να σηκώσουν το μεγάλο οικονομικό βάρος της μετακόμισης των παιδιών τους σε άλλες πόλεις, για να ξεκινήσουν τη φοίτησή τους, σε κάποιο πανεπιστήμιο.

Στην αγορά της φοιτητικής στέγης, τα δύο τελευταία χρόνια έχουν συντελεστεί μεγάλες αλλαγές. Οι επιπτώσεις της πανδημίας του κορονοϊού στον τουρισμό και εν τέλει στον κλάδο των βραχυχρόνιων μισθώσεων, συντέλεσε καθοριστικά στο να επιστρέψουν αρκετοί ιδιοκτήτες ακινήτων από τη βραχυχρόνια μίσθωση στη παραδοσιακή – μακροχρόνια μίσθωση, ιδιαίτερα στα αστικά κέντρα των μεγάλων πόλεων.

Ωστόσο, η επιστροφή των ιδιοκτητών σε μακροχρόνια μίσθωση, δεν κατάφερε να συγκρατήσει προς τα κάτω τις τιμές των ενοικίων, αν και όσοι αναζητούν φοιτητική στέγη έχουν περισσότερες επιλογές, ενώ πολλά διαμερίσματα μισθώνονται επιπλωμένα. Αυτό το παράδοξο— ότι δηλαδή υπάρχουν περισσότερα διαθέσιμα διαμερίσματα, οι τιμές παραμένουν τσιμπημένες — οφείλεται κατά κύριο λόγο στο γεγονός ότι πλέον τα ακίνητα που διατίθεται προς ενοικίαση είναι πλήρως ανακαινισμένα, επιπλωμένα και με το σύνολο των οικοσυσκευών.

Πολλοί ιδιοκτήτες που σήμερα διαθέτουν τα ακίνητά τους προς μακροχρόνια μίσθωση, τα έχουν ανακαινίσει πλήρως είτε μέσω δανεισμού – υπολογίζοντας την αποπληρωμή του δανείου μέσω των εισοδημάτων από τη βραχυχρόνια μίσθωση- είτε μέσω αποταμιεύσεων ή/και αποζημιώσεων μετά από την απόλυσή τους. Επιστρέφοντας στις μακροχρόνιες μισθώσεις, προσπαθούν να καλύψουν όσο περισσότερο μπορούν τη «χασούρα» τους και ταυτόχρονα να εισπράξουν την απόδοση της επένδυσής τους.

Ετσι στην Πάτρα, που αποτελεί διαχρονικά φοιτητική πόλη, οι τιμές μίσθωσης για γκαρσονιέρες και δυάρια ενώ το 2019 σε σχέση με το 2018 είχαν καταγράψει μείωση της τάξεως του 20%, φέτος παρουσιάζουν αυξητικές τάσεις, οπως και το 2020.
Το κόστος μίσθωσης ενός διαμερίσματος 30 τ.μ. – 40 τ.μ. στην περιοχή της Αγίας Σοφίας κυμαίνεται από 220 ευρώ έως 350 ευρώ και το δυάρι από 50 τ.μ. έως 60 τ.μ. ακόμη και 380 – 400 ευρώ τον μήνα.

Στην αχαϊκή πρωτεύουσα, στην περιοχή των Ζαρουχλεΐκων, το κόστος μίσθωσης διαμερίσματος κυμαίνεται από 220 ευρώ έως 250 ευρώ, ενώ για μικρότερο διαμέρισμα από 30 τ.μ. έως 45 τ.μ, από 150 ευρώ έως 220 ευρώ τον μήνα.

ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ