ΠΑΤΡΑ: Επ’ απειλή ανατιμήσεων στον καφέ

Νέες αυξήσεις προ των πυλών για την πιο αγαπημένη συνήθεια των Ελλήνων. Ο καφές έχει αρχίσει να εμφανίζει τα πρώτα σημάδια κάμψης στην κατανάλωση του, καθώς τείνει μετά το μπαράζ ανατιμήσεων να μετατραπεί σε είδος πολυτελείας.

Με τις τιμές στο take away και το delivery πλέον να είναι κοντά ή και πάνω από τα 2 ευρώ, τα υπέρογκα μεταφορικά έξοδα και άλλες επιβαρύνσεις, αναμένεται να επιφέρουν νέες αυξήσεις στα τιμολόγια των εταιρειών καφέ, προς τις καφετέριες και τα σούπερ μάρκετ.

Υπενθυμίζεται ότι μέσα σε έναν χρόνο, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής, ο καφές έχει ανατιμηθεί κατά 7,1% με τις αυξήσεις σε απόλυτους αριθμούς να κυμαίνονται από 0,50 έως 2 ευρώ/κιλό.

Σε αυτές τις αυξήσεις, θα πρέπει να συνυπολογίσουμε και το «χαράτσι» για την χρήση των πλαστικών.

Ο νέος γύρος ανατιμήσεων στον καφέ αναμένεται να φανεί στη λιανική αγορά το επόμενο διάστημα, καθώς το κόστος για τις εταιρείες του κλάδου παραμένει υψηλό. Τους προηγούμενους μήνες οι εταιρείες καφέ δεν είχαν μετακυλίσει στα προϊόντα του, το σύνολο της επιβάρυνσης που είχαν από την πολύ μεγάλη αύξηση της τιμής της πρώτης ύλης, καθώς και από την αύξηση των ναύλων, όμως οι επιβαρύνσεις δεν μπορούν να συγκρατηθούν άλλο.