ΠΑΤΡΑ: Έρχεται η “λυπητερή” για τα αδήλωτα τετραγωνικά μέτρα

Με ιδιαίτερη προσοχή και ψυχραιμία θα πρέπει να ανοίξουν χιλιάδες πολίτες της Πάτρας, τους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος που θα καταφθάνουν από τον προσεχή Αύγουστο, καθώς θα περιλαμβάνουν και τον λογαριασμό για τα αδήλωτα τετραγωνικά που αποκαλύφθηκαν μέσα στο 2020.

Οι δήμοι όλης της χώρας, προχωρούν αυτή την περίοδο σταδιακά στην εκκαθάριση εκατομμυρίων δηλώσεων για τα διορθωμένα τετραγωνικά στα εν λόγω ακίνητα, και στους νέους λογαριασμούς της ΔΕΗ, τα δημοτικά τέλη θα υπολογίζονται πλέον πάνω στη νέα επιφάνεια του ακινήτου, με όποιες αυξήσεις επιφέρει αυτή η διόρθωση.

Συνολικά στην ηλεκτρονική πλατφόρμα της ΚΕΔΕ έχουν δηλωθεί πάνω από 70 εκατ. τετραγωνικά μέτρα σε όλη την χώρα μέσα από περίπου 3 εκατ. δηλώσεις.

 

Η Πάτρα εντάσσεται στους δήμους με τα περισσότερα αδήλωτα τετραγωνικά μέτρα. Σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο Οικονομικών Διονύση Πλέσσα, έχουν υποβληθεί συνολικά 38.569 αιτήσεις διόρθωσης, εκ των οποίων οι 32.569 υποβλήθηκαν στην ηλεκτρονική πλατφόρμα της ΚΕΔΕ και οι 6000 στις υπηρεσίες του δήμου.

Από τις σχεδόν 40.000 αιτήσεις, μέχρι σήμερα έχουν εκκαθαριστεί πάνω από 12.000 τόνισε ο κ. Πλέσσας, οι οποίες έχουν προωθηθεί στην ΔΕΗ για να εκδοθούν οι νέοι λογαριασμοί ρεύματος με τα διορθωμένα δημοτικά τέλη. Να σημειωθεί πως η εκκαθάριση έχει ολοκληρωθεί για όλους τους πολίτες που έκαναν τη δήλωση με φυσική παρουσία στον δήμο Πατρέων.

Τι θα αποφέρει αυτή η διόρθωση στο ταμείο του δήμου, ακόμα είναι αδύνατον να εκτιμηθεί. Κατά τον κ. Πλέσσα, τα επιπλέον 300.000 τετραγωνικά που δηλώθηκαν θα αντισταθμίσουν τη μείωση ή την απαλλαγή των δημοτικών και ανταποδοτικών τελών που έγινε τα δύο τελευταία χρόνια.

Και πάλι όμως, το ισοζύγιο για τα έσοδα του δήμου, μάλλον θα παραμείνει αρνητικό πρόσθεσε ο κ. Πλέσσας, γιατί τα μέτρα που ελήφθησαν τα τελευταία χρόνια για τη στήριξη των ευάλωτων νοικοκυριών και των επιχειρήσεων λόγω covid, ήταν μεγάλα.

Πάντως, νεώτερες πληροφορίες, αναφέρουν ότι από το υπουργείο Εσωτερικών εξετάζεται σοβαρά να δοθεί νέα παράταση για τη δήλωση τετραγωγικών και πάλι χωρίς πρόστιμα και προσαυξήσεις.

 

Πελοπόννησος