ΠΑΤΡΑ: Έρχονται «κανονιές» στην αγορά – Τώρα θα φανούν οι συνέπειες των lockdown

Αύξηση των λουκέτων στην αγορά της Πάτρας για τους επόμενους μήνες προβλέπουν παράγοντες του εμπορίου και επαγγελματίες που γνωρίζουν καλά την κατάσταση που υπάρχει, αλλά και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει μία επιχείρηση για να ανταπεξέλθει, μετά το μπαράζ των lockdown.

Σύμφωνα με τα όσα υποστηρίζουν οι επόμενοι μήνες από τον Σεπτέμβριο έως τον Δεκέμβριο περίπου θα είναι το διάστημα που τότε θα φανούν πραγματικά οι αρνητικές επιπτώσεις του κλεισίματος των επιχειρήσεων που έμειναν μέσα σε λιγότερο από δύο έτη ανενεργά για τουλάχιστον έξι μήνες.

Μάλιστα τα πράγματα για τις εμπορικές επιχειρήσεις αναμένεται να είναι ακόμα πιο δύσκολα, παρόλο που το lockdown στην εστίαση κράτησε περισσότερο. H κίνηση στα μαγαζιά της Πάτρας από τον περασμένο Απρίλη έως και σήμερα δεν παρουσίασε κανένα σημάδι ανάκαμψης.

Το χειρότερο από όλα είναι ότι δεν διαφαίνεται κάτι τέτοιο στον ορίζοντα των επόμενων μηνών. Την ίδια στιγμή το εμπόριο δεν είχε την βοήθεια και τη στήριξη που είχαν άλλοι κλάδοι, ενώ η οποία ενίσχυση πήρε θα πρέπει πλέον από τον Σεπτέμβρη να ξεκινήσει να την επιστρέφει σταδιακά.

Βλέπετε, τα χρήματα των επιστρεπτέων προκαταβολών πρέπει να επιστραφούν, παρά τις όποιες υποσχέσεις άφηναν στον αέρα περί του αντιθέτου τα κυβερνητικά στελέχη.

Ήδη αρκετές εμπορικές επιχειρήσεις της Πάτρας δυσκολεύτηκαν τους μήνες τους καλοκαιριού να ανταποκριθούν ακόμα και στην πληρωμή του ενοικίου τους, από τη στιγμή που σταμάτησε το διάστημα της μείωσης του.

Ορισμένες από αυτές, μάλιστα, δεν βρήκαν χρήματα, ζητώντας από τους ιδιοκτήτες των ακινήτων να τους κάνουν πίστωση και… υπομονή.

“Τρέχουν” οι υποχρεώσεις

Στο μεταξύ οι επιταγές τρέχουν και πολλές από αυτές έχουν να κάνουν με περασμένα χρονικά διαστήματα στα οποία οι επιχειρήσεις δεν μπόρεσαν να πληρώσουν.

Πλέον έρχονται και αυτές που αντιστοιχούν στην περίοδο μετά το lockdown καθώς τα περισσότερα εμπορικά μαγαζιά χρειάστηκε να ανανεώσουν το εμπόρευμα τους, αλλά και αυτές που είχαν να κάνουν με τα είδη που προμηθεύτηκαν για την καλοκαιρινή σεζόν.

Και πλέον έρχεται μπροστά τους η φθινοπωρινή. Είναι λοιπόν μαθηματικά βέβαιο εφόσον δεν υπάρξει κάποια τονωτική κίνηση για το εμπόριο και συνεχιστεί αυτό το κλίμα της αβεβαιότητας που χαρακτηρίζει το διάστημα της πανδημίας, ότι πολλές από τις επιχειρήσεις, δεν θα μπορέσουν να σταθούν όρθιες μέχρι την άνοιξη του ’22.

Θα δούμε έτσι πολλά «μπαμ», μικρά και μεγάλα, που θα μετατραπούν σε νέα λουκέτα για να προστεθούν στα ήδη υπάρχοντα. Λουκέτα τα περισσότερα εκ των οποίων κρατούν από την περίοδο της οικονομικής κρίσης και αν τα μετρήσει κανείς κάνοντας μία βόλτα στο κέντρο της πόλης, στους κατεξοχήν εμπορικούς δρόμους της αγοράς, είναι ήδη αρκετά. Πάνω από 100…