ΠΑΤΡΑ: Η πόλη βρίσκεται ήδη στα “πλάνα” των Αφγανών! SOS από μεταφορείς του λιμανιού

Εκτεταμένες εργασίες για την «οχύρωση» του Έβρου βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη τα τελευταία εικοσιτετράωρα, με φόντο την πολιτική κατάσταση στο Αφγανιστάν, η οποία πυροδοτεί νέα μεταναστευτικά κύματα προς την Ελλάδα και την Ευρώπη. Ήδη, τα πρώτα μηνύματα για απομάκρυνση εκατοντάδων χιλιάδων προσφύγων από το Αφγανιστάν αξιολογούνται από τις ευρωπαϊκές Αρχές!

Παράλληλα, σαρώνοντας ουρανό, γη και θάλασσα, το Γενικό Επιτελείο Στρατού έχει λάβει αυξημένα μέτρα επίγειας και εναέριας επιτήρησης των συνόρων, ενεργοποιώντας τμήματα του Στρατού Ξηράς, με δυνατότητα πολλαπλών ηλεκτρονικών και πτητικών μέσων, ενώ στην συνοριακή γραμμή έχουν στηθεί -σε μεγαλύτερη έκταση- βελτιωμένα εμπόδια, αποτρέποντας πιθανό πέρασμα στην Ελλάδα. Ωστόσο στην Πάτρα υπάρχει ανησυχία. Ηδη 200 Αφγανοί που έχουν εγκατασταθεί στην παραλιακή ζώνη… αποδεικνύουν έμπρακτα πως δεν τους εμποδίζει ούτε η τριπλή περίφραξη του νοτίου λιμένα. Υπερπηδούν με μεγάλη ευκολία την εξωτερική περίφραξη, σκαρφαλώνουν στην περίφραξη με πλέξιγκλας που κόστισε στο Ελληνικό Δημόσιο 1.000.000 ευρώ και φθάνουν στην ζώνη ISPS όπου εκεί εκτός των άλλων υπάρχει μεγάλου πλάτους συρματόπλεγμα με “τσεκούρια” και άλλες “ακίδες”! Αλλά και αυτό μάλλον θεωρείται “εύκολο” για τους Αφγανούς οι οποίοι το ξεπερνούν σαν αίλουροι φθάνοντας στην ζώνη του λιμανιού που θα τους οδηγήσει σε νταλίκες και στη συνέχεια σε πλοία της γραμμής. Οι παράγοντες του λιμανιού της Πάτρας θεωρούν πως η κατάσταση θα γίνει εξαιρετικά δύσκολη τους επόμενους μήνες: «Με την πρόσφατη επικράτηση των Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν χτύπησε ένα ηχηρό «καμπανάκι» για την (αναμενόμενη) έλευση ενός νέου προσφυγικού ρεύματος.

Ως εκ τούτου, ως τοπική κοινωνία, ενδέχεται να βρεθούμε εκ νέου μπροστά σε ένα μείζον διεθνές πρόβλημα, που μας υπερβαίνει ως πόλη, αλλά και ως χώρα.

Εξ ου και η αντιμετώπιση του προϋποθέτει μια ενιαία γραμμή και τον ανάλογο συντονισμό σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει, ως Πάτρα, να καθίσουμε με σταυρωμένα χέρια. Κάθε άλλο! Αιρετοί και μη αιρετοί παράγοντες, καθώς και τοπικοί φορείς, πρέπει να συντονιστούμε εγκαίρως και να βρούμε μια κοινή συνισταμένη για ένα οξύ πρόβλημα με τις επιπτώσεις του οποίου έχουμε βρεθεί ξανά αντιμέτωποι, με τις γνωστές παρενέργειες» δηλώνει ο ναυτιλιακός πράκτορας Αντώνης Κουνάβης.

 

Παρά τα μέτρα στον Εβρο αλλά και το Αιγαίο η «ιστορία» λέει πως οι διακινητές πάντα βρίσκουν τρόπο να φέρουν εις πέρας την δουλειά τους… έστω και με απώλειες!

 

Οι μεταφορείς δηλώνουν πως “στοχοποιούνται

 

Στο μεταξύ κλίμα φόβου και ανησυχίας πλανάται καθημερινά πάνω από το Λιμάνι της Πάτρας, με τους εργαζόμενους και τους οδηγούς εταιρειών μεταφορών, να φοβούνται για τα χειρότερα. Οπως υποστηρίζουν   υπάρχουν πλέον περιστατικά αδιανόητης αδιαφορίας των Αρχών να αντιμετωπίσουν τη κατάσταση. Για παράδειγμα, χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι στις υποθέσεις δήθεν μεταφοράς Αφγανών σε νταλίκες, οι αρχές δεν λαμβάνουν υπόψιν τα βίντεο του Λιμένα που καταγράφουν με ευκρίνεια τι έχει συμβεί, ούτε λαμβάνουν υπ’ όψιν σωρεία φωτογραφιών που οι ίδιοι οι οδηγοί αναρτούν στα διαδίκτυο και δείχνουν Αφγανούς σε καταστροφικές και προκλητικές δράσεις. Οι υποθέσεις έχουν “τυποποιηθεί”  με μόνιμα θύματα τους υπευθύνους των Μεταφορών. Στο μεταξύ, όπως καταγγέλλεται,  κάποιοι έλεγχοι που γίνονται στο Λιμάνι όταν έρχονται δημόσια πρόσωπα είναι εικονικοί.Με έναν μαγικό τρόπο, οι Αφγανοί εξαφανίζονται και φαίνεται πως όλα είναι υπόέλεγχο, άρα δεν χρειάζεται να παρθούν κάποια μέτρα. Ωστόσο τα δεκάδες πλέον περιστατικά κάθε εβδομάδα έχουν σοβαρές επιπτώσεις. Από την πλευρά της η Αστυνομική Διεύθυνση Αχαϊας δηλώνει πως… μπορεί να διαθέτει μόνο ένα περιπολικό για 8 ώρες… άντε και κάποιον δικυκλιστή.