ΠΑΤΡΑ: Κορονο-αποζημιώσεις 10 εκατ. ευρώ σε αμπελοκαλλιεργητές

Στο τέλος της φτάνει η ταλαιπωρία που πέρασαν, από το 2020, εκατοντάδες αμπελοκαλλιεργητές της Δυτικής Αχαΐας, οι οποίοι περιμένουν το κράτος να μεριμνήσει για την οικονομική στήριξή τους, όπως έπραξε – λόγω ζημιών της πανδημίας – ισότιμα με οινοποιούς και παραγωγούς πατάτας ή καρπουζιού στην περιοχή.

Στο θέμα, για το οποίο υπήρχαν παρασκηνιακές κινήσεις ακόμα και στο γραφείο του πρωθυπουργού μετά από παρέμβαση του τοπικού Αγροτικού Συλλόγου – έδωσε προ ημερών νέα πνοή η υπογραφή για αποζημιώσεις του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Σπήλιου Λιβανού, ωστόσο επικράτησε ασάφεια όταν το αίτημα έφτασε στον αν. υπουργό Οικονομικών Θεόδωρυ Σκυλακάκη, με διαρροές πως δύσκολα θα εγκρίνει την επίδοση των χρημάτων που ανέμεναν οι αγρότες.

Προς δυσμενή εξέλιξη έδειχναν να κινείται το ζήτημα ακόμα και αχαιοί βουλευτές, σε αντίθεση με συναδέλφους τους αλλά και στελέχη της Περιφέρειας που επέμειναν να πιέζουν προς την κατεύθυνση γενναίας ενίσχυσης των καλλιεργητών της πρώτης ύλης των αχαϊκών εξαγώγιμων οίνων.

Τελικά,  πληροφορίες της εφημερίδας «Πελοπόννησος», αναφέρουν πως για τις απώλειες 50% του περσινού τρύγου η κυβέρνηση θα δαπανήσει κοντά στα 10 εκατ. ευρώ, με αποζημίωση που θα φτάνει στα 240 ευρώ το στρέμμα.

Η κορονοενίσχυση αυτή θα γίνει, τυπικά και με το νόμο, μέσω δηλώσεων ΟΣΔΕ των παραγωγών και θα καλύψουν γεωγραφικά, πέραν του κάμπου της Αχαγιάς και την αγροτική περιφέρεια του Αιγίου.

Εφόσον, τις επόμενες ημέρες οριστικοποιηθούν τα παραπάνω, ο αγροτικός πληθυσμός έχει κάθε λόγο να’ ναι ικανοποιημένος, αφού οι αρχικές διαρροές ήθελαν, είτε να μην χορηγείται καμία οικονομική βοήθεια, είτε αυτή να μην ξεπερνά σε ύψος τα 80 μόνο ευρώ ανά στρέμμα!