ΠΑΤΡΑ: Κόβονται οι ιδιώτες γιατροί και οι ιδιωτικές δομές υγείας για τους ανασφάλιστους

Από την 1η Ιανουαρίου κόβονται τα ραντεβού στον ιδιωτικό τομέα στους ανασφάλιστους, δηλαδή σε όσους δεν έχουν ενεργή ασφαλιστική ενημερότητα και που πλέον δεν θα υπάρχουν πουθενά στον χάρτη του δημόσιου συστήματος υγείας. 

Τι σημαίνει αυτό; Ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού που αυτή τη στιγμή δεν έχει ασφαλιστική ενημερότητα αφού του έχει λήξει μιας και δεν έχει καταφέρει για μεγάλο διάστημα να βρει δουλειά ή εργάζεται σε καθεστώς μαύρης εργασίας, χωρίς ο εργοδότης να του κολλάει ένσημα δεν θα μπορεί να πηγαίνει στους γιατρούς που είναι συμβεβλημένοι με τον ΕΟΠΥΥ και εργάζονται στον ιδιωτικό τομέα ή σε ιδιωτικές δομές.

Θα έχει την δυνατότητα να απευθύνεται μόνο είτε στην πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας, είτε στα δημόσια νοσοκομεία για να κάνει εξετάσεις και να συνταγογραφήσει τα φάρμακα του.

Πρόκειται για μια τροπολογία που πέρασε το κράτος στο… ντούκου με τη δικαιολογία της υπέρβασης των εξόδων του ΕΟΠΥΥ για την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη των ανασφαλίστων.

Πέρα από το ηθικό του όλου θέματος το ζήτημα είναι ότι αυτή η τροπολογία περνάει κάτω από συνθήκες πανδημίας την ώρα που η δημόσια πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας, αλλά και τα νοσοκομεία πιέζονται εξαιτίας του κορωνοϊού. Θα φέρει έτσι ακόμα μεγαλύτερη πίεση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας.

Ήδη σύμφωνα με τον πρώην πρόεδρο της ΕΙΝΑ και διευθυντή του Κέντρου Υγείας της Κάτω Αχαΐας, Τάσο Γιακουμή, πολλά από τα προγραμματισμένα τακτικά ραντεβού στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας έχουν μειωθεί σημαντικά και δεν γίνονται αφού οι γιατροί και οι νοσηλευτές απασχολούνται με την εμβολιαστική διαδικασία.

Το κυριότερο όμως πάνω στο όλο ζήτημα είναι ότι η απαγόρευση των ανασφάλιστων που δεν έχουν ενεργή ασφαλιστική ενημερότητα, δείχνει να αποτελεί την πρώτη απόφαση πάνω σε μία σειρά αποφάσεων που είναι να έρθουν τους επόμενους μήνες.

Δεν πρέπει να περάσει

“Φοβάμαι ότι επιστρέφουμε στην βάση του 2016 όταν οι ανασφάλιστοι πλήρωναν πέντε ευρώ για να πάνε να εξεταστούν σε μια δημόσια δομή.

Αν δεν υπάρξουν αντιδράσεις βλέπω να έρχονται και άλλα τέτοια μέτρα που να είναι σε αυτήν την κατεύθυνση, με ότι αυτό μπορεί να σημαίνει τόσο για τα άτομα αυτά, όσο και για το ΕΣΥ που ήδη πιέζεται από κάθε πλευρά στην εποχή της πανδημίας” τονίζει ο Τάσος Γιακουμής.

Είναι έτσι ένα μέτρο ύπουλο θα έλεγε κανείς που δεν πρέπει να περάσει, αφού πέρα από τους ανέργους ακόμα και επαγγελματίες δεν έχουν ασφαλιστική ενημερότητα, λόγω των οικονομικών προβλημάτων που αντιμετωπίζουν, μη έχοντας πληρώσει εδώ και μήνες τις ασφαλιστικές τους εισφορές. Μάλιστα, για τον σκοπό αυτόν συγκεντρώνονται και υπογραφές για την άρση αυτής της απόφασης.