ΠΑΤΡΑ: Κρούσματα δεκάδες φοιτητές! Φόβος για το άνοιγμα των σχολείων! Ολα τα σενάρια

Ευτυχώς που τα Πανεπιστήμια είναι κλειστά! Η «Ομικρον» έχει «χτυπήσει»… την πλειοψηφία των φοιτητών στην Πάτρα, οι οποίοι μπορεί να είναι εμβολιασμένοι, αλλά αυτό δεν πτοεί την συγκεκριμένη μετάλλαξη! Είναι χαρακτηριστικό πως ολόκληρες παρέες που διασκέδαζαν μαζί την περίοδο των Χριστουγέννων, όχι απαραίτητα σε κλαμπ αλλά ακόμη και σε μεζεδοπωλεία… κόλλησαν όλοι! «Είμαι σε καραντίνα και θα παραμείνω όχι 5 όπως λέει η οδηγία αλλά 10 μέρες. Ευτυχώς έχω ήπια συμπτώματα» δηλώνει η Τζ. Κ., φοιτήτρια στο Πανεπιστήμιο Πατρών. «Ολοι οι φίλοι μου έχουν κολλήσει. Εγώ είχα κολλήσει τον Οκτώβριο και δεν με πείραξε η Ομικρον. Οσοι όμως βγαίνουμε μαζί και διασκεδάζουμε είναι στο σπίτι σε καραντίνα. Ευτυχώς με ήπια συμπτώματα» δηλώνει στην «Π» ο φοιτητής Διοίκησης Επιχειρήσεων του Πανεπιστημίου Πατρών Αλέξης Κ. Ο ίδιος κυκλοφορεί πάντα με μάσκα ΚΝ95. Είχε κάνει την πρώτη δόση εμβολίου, νόσησε και δεν έκανε την δεύτερη. Όπως μας λέει, οι περισσότεροι φίλοι του είναι εμβολιασμένοι όμως κόλλησαν την «Ομικρον»! Η νέα μετάλλαξη και η τάση να «χτυπά» και τις παιδικές ηλικίες, με ορισμένες περιπτώσεις να καταλήγουν στο νοσοκομείο, έχει επιφέρει αναστάτωση σε πολλούς γονείς ενώ τα τηλέφωνα στα ιατρεία των παιδιάτρων έχουν πάρει «φωτιά», με γονείς να ρωτούν τι να κάνουν με το παιδί τους και πώς θα επισπεύσουν την διαδικασία για το εμβόλιο. Οι περισσότεροι που είχαν «αναστολές» για το εμβόλιο πλέον είναι αποφασισμένοι να προχωρήσουν στον εμβολιασμό των παιδιών τους – μαθητών του Δημοτικού ή και Γυμνασίου. Όμως η ζήτηση είναι μεγάλη πλέον, τα ραντεβού από την προηγούμενη παρτίδα των εμβολίων έχουν κλείσει έως και τις 10 Ιανουαρίου  στο Καραμανδάνειο Νοσοκομείο, ενώ σίγουρα αναμένεται «χαμός» για την δεύτερη παρτίδα που αναμένεται στις 3 Ιανουαρίου. Οι περισσότεροι γονείς έχουν στόχο να γίνει άμεσα η πρώτη δόση ώστε να προλάβουν το άνοιγμα των σχολείων στις 10 Ιανουαρίου. Κάποιοι δε φτάνουν στο σημείο να δηλώσουν πως δεν θα στείλουν το παιδί τους στο σχολείο αν δεν έχει κάνει την πρώτη δόση, θεωρώντας δεδομένο ότι στις σχολικές αίθουσες θα κολλήσει την «Ομικρον»!

 

Ζητούν καθυστέρηση στο άνοιγμα

Ηδη έχουν ξεκινήσει συζητήσεις από  σημαντική μερίδα γονέων που βλέποντας την εκτόξευση των κρουσμάτων και την αύξηση των θετικών δειγμάτων στα παιδιά επιιθυμούν να ανοίξουν τα σχολεία με καθυστέρηση τουλάχιστον δύο εβδομάδων. Ανησυχούν ακούγοντας και τις απόψεις ειδικών που τονίζουν  ότι έχουν εισηγηθεί το ίδιο για την επιστροφή στα σχολεία μετά τις γιορτές. Όλα αυτά τη στιγμή που με βάση τη ζήτηση που υπάρχει η μία εμβολιαστική γραμμή που έχει το Καραμανδάνειο δεν θα φτάσει από την νέα χρονιά για την κάλυψη των αναγκών.

 

SOS από τον Παυλάκη

Ηχηρό «καμπανάκι» για την επέλαση της μετάλλαξης Όμικρον έκρουσε ο γιατρός – ερευνητής στις ΗΠΑ, Γιώργος Παυλάκης, μιλώντας για καθολική υποχρεωτικότητα εμβολιασμού, ενώ, παράλληλα, τόνισε ότι με την κατάσταση που διαμορφώνεται «δεν είναι σοφό να ανοίξουν τα σχολεία».

«Το τσουνάμι τώρα αρχίζει. Πρέπει να δούμε την πραγματικότητα κατάματα», τόνισε ο κ. Παυλάκης, χαρακτηρίζοντας τοξικό να λέμε ότι τελειώνει η πανδημία.

Ακόμα και όσοι έχουν νοσήσει μπορεί να ξανακολλήσουν, πρόσθεσε, σημειώνοντας ότι χρειάζεται μαζικός και υποχρεωτικός εμβολιασμός για να μπει τέλος στην πανδημία.

«Όσο πιο νωρίς παίρνονται τα μέτρα, τόσο πιο ήπια είναι όπως συμβαίνει με τις πυρκαγιές», είπε ακόμη, υποστηρίζοντας πως  η χώρα μας θα μπορούσε να αποφύγει το τσουνάμι, εάν είχαμε πάρει μέτρα από το φθινόπωρο.

«Προσπαθούμε να σβήσουμε τη φωτιά με νεροπίστολο έχοντας απέναντι τον ιό με πολυβόλο. Τα μέτρα πρέπει να είναι ανάλογα της απειλής», υπογράμμισε.

«Εαν το τσουνάμι κορυφωθεί στα μέσα Ιανουαρίου εκτίμησε ότι δεν είναι σοφό να ανοίξουν τα σχολεία», υποστήριξε ως προς την επανεκκίνηση των μαθημάτων στις σχολικές μονάδες.

 

Η κυβέρνηση

Παρά τις διαβεβαιώσεις της κυβέρνησης ότι τα σχολεία θα ανοίξουν κανονικά στις 10 Ιανουαρίου, με περισσότερο αυστηρό έλεγχο τεστ, εκπαιδευτικοί και επιστήμονες εμφανίζονται προβληματισμένοι και ζητούν βελτίωση στα πρωτόκολλα, να σταματήσουν οι εκδρομές και ν΄ αυξηθούν ακόμη περισσότερο τα τεστ για μαθητές αλλά και εκπαιδευτικούς. Αυτή τη στιγμή είναι δεδομένο ότι με κλειστά τα σχολεία τα κρούσματα σε μαθητές έχουν αυξηθεί δραματικά με αποτέλεσμα να υπάρχουν ήδη σκέψεις για αλλαγές όσον αφορά στο άνοιγμα των σχολείων. Όπως τονίζουν   εκπαιδευτικοί η ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων στη χώρα μας όχι μόνο δεν υπάρχει περίπτωση ν΄ αφήσει ανεπηρέαστη τη λειτουργία των σχολείων, αλλά είναι ανάγκη ν΄ αλλάξουν πολλά προκειμένου να μην κινδυνεύσουν οι ίδιοι και κυρίως δάσκαλοι και καθηγητές μεγάλης ηλικίας αλλά και οι μαθητές τους.

Γι΄ αυτό το λόγο άλλωστε και ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, δήλωσε ότι τα σχολεία θα ανοίξουν στην ώρα τους  «αλλά μέχρι τότε, θα κοιτάξουμε εάν χρειαστεί να επικαιροποιηθούν κάποια θέματα του πρωτοκόλλου». Ιδιαίτερα αυτό το θέμα είναι σίγουρο ότι θα επαναξιολογηθεί καθώς από την έναρξη της σχολικής χρονιάς υπήρχαν σφοδρές αντιδράσεις με τη ρύθμιση που προβλέπει ότι  για να κλείσει ένα τμήμα θα πρέπει να νοσήσουν παραπάνω από τους μισούς μαθητές (50%+1).