Πάτρα: Ο Γρηγόρης Βαλτινός στο ρόλο του μεγάλου ποιητή Κωστή Παλαμά

Στην Πάτρα, την πόλη που γεννήθηκε ο Κωστής Παλαμάς και που ύμνησε σε πολλά ποιήματά του, θα παρουσιάσει ο Γρηγόρης Βαλτινός τη θεατρική παράσταση «Κωστής Παλαμάς – Οι μούσες που αγάπησα» τη Δευτέρα 12 Ιουλίου στο Κάστρο στις 21:30 μ.μ

Ο Γρηγόρης Βαλτινός σκηνοθετεί και ενσαρκώνει τον μεγάλο ποιητή σε σημαντικές στιγμές της ποιητικής του διαδρομής καθώς και την άγνωστη προσωπική και ερωτική ζωή του.

Ο Κωστής Παλαμάς χαρακτηρίστηκε ως εθνικός ποιητής, ήταν ο θεμελιωτής της ποίησης μετά το 1821 στα χρόνια που η Ελλάδα προσπαθούσε να δηλώσει την εθνική, πολιτιστική της ταυτότητα ως νεοσύστατο κράτος και που με το έργο του σηματοδότησε την Ποίηση στην πορεία των 200 χρόνων του ελληνικού κράτους.
Ο Γρηγόρης Βαλτινός με τη δική του ευρηματική σκηνοθετική ματιά αναδεικνύει τη δύναμη και τις αδυναμίες του ποιητή στην πάλη του με τον χρόνο και την απώλεια καθώς και τη σχέση του με τη Γυναίκα και τον Έρωτα που αποτέλεσε ένα από τα κυρίαρχα θέματα της ποίησής του.

Μια παράσταση όπου ο ποιητής αφηγείται ο ίδιος τη ζωή του. Μιλά για τα δύσκολα παιδικά του χρόνια, τις ποιητικές του ανησυχίες, τον γάμο του, τα μεγάλα ποιητικά του αριστουργήματα, τον θάνατο του παιδιού του, τον αγώνα του για τον δημοτικισμό, για τις γυναίκες-μούσες που έπαιξαν σημαντικό ρόλο στη ζωή του και επηρέασαν το έργο του και κυρίως για τη μοναδική μούσα που δεν τον πρόδωσε ποτέ, την Ελλάδα του.

Μαζί του εφτά γυναίκες (ηθοποιοί και μουσικοί) ενσαρκώνουν τη γυναίκα «Μούσα», που, χαρίζοντας την έμπνευση στον ποιητή, του συμπαραστάθηκε στον διαρκή αγώνα του με τη φθορά, τον μαρασμό και τον θάνατο.

Το κείμενο και η μουσική της παράστασης βασίζονται στο ομώνυμο βιβλίο της Μαρίας Παναγιωτακοπούλου και την ομώνυμη μουσική ανθολογία ερωτικής ποίησης του Κωστή Παλαμά από τον συνθέτη Σάκη Παπαδημητρίου.
Το βιβλίο και το cd με το τίτλο «Κωστής Παλαμάς-οι μούσες που αγάπησα» με ερμηνευτές τον Γρηγόρη Βαλτινό και την Έλενα Λεώνη κυκλοφορούν από τις εκδόσεις Ηδύφωνο και θα διανέμονται στη παράσταση.
Η παράσταση είναι υπό την αιγίδα του «Ιδρύματος Κωστή Παλαμά».

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ:

Σκηνοθεσία: Γρηγόρης Βαλτινός
Κείμενο: Μαρία Παναγιωτακοπούλου
Μουσική: Σάκης Παπαδημητρίου
Ενορχήστρωση: Άσπα Παπαδημητρίου
Χορογραφίες: Ευγενία Λιάκου
Βοηθός σκηνοθέτη: Νίκος Παρασκευόπουλος
Sound design: Βρεζ Χατσατουριάν
Φωτογραφίες: Αγγελική Κοκκοβέ
Ηχογραφήσεις: studio The Cave

Παίζουν:
Κωστής Παλαμάς: Γρηγόρης Βαλτινός
Μαρία Βάλβη: Αγγελική Πέτκου
Μούσα: Ευγενία Λιάκου

Τα τραγούδια ερμηνεύει η Έλενα Λεώνη
Μουσικοί:
Πιάνο: Ιώ Κυριακίδου
Βιολί: Αριέτα Σαϊτά
Τσέλο: Στέλλα Τέμπρελη
Φλάουτο: Βικτώρια Κυριακίδου
Άρπα: Έλενα Λεώνη

ΠΑΡΑΓΩΓΗ : Απόηχος – Τέχνη & Πολιτισμός

Η φωτογράφιση έγινε στο «Ίδρυμα Κωστή Παλαμά», στο γραφείο του ποιητή, στην Ασκληπιού 3, εκεί που ήταν το σπίτι του για 50 ολόκληρα χρόνια.