ΠΑΤΡΑ: Οι ανατιμήσεις «κατεδαφίζουν» την οικοδομή – Ανήσυχος ο τεχνικός κόσμος

Σοβαρές επιπτώσεις στην οικοδομική δραστηριότητα της Πάτρας, που μόλις είχε αρχίσει να ανακάμπτει μετά από την δεκαετή οικονομική κρίση, προκάλεσαν οι ανεξέλεγκτες αυξήσεις στα οικοδομικά υλικά και στην ενέργεια.

Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, θα μπορούσε να πει κανείς ότι ήρθε να αποτελειώσει αυτό το θετικό κλίμα και να παγώσει οποιεσδήποτε οικοδομικές δραστηριότητες είχαν δρομολογηθεί για το προσεχές διάστημα.

Ο εργολάβος οικοδομών Αθανάσιος Καούρης, γενικός γραμματέας της Ενωσης Κατασκευαστών Οικοδομικών Εργων Πελοποννήσου και Δυτικής Ελλάδος, επιβεβαίωσε στην «Π» την δυσμενή κατάσταση που επικρατεί ξανά στον κλάδο.

Πάτρα: Οι ανατιμήσεις «κατεδαφίζουν» την οικοδομή - Ανήσυχος ο τεχνικός κόσμος

Αθανάσιος Καούρης

«Από τον περασμένο Ιανουάριο υπήρχαν δείγματα ότι η αγορά επιτέλους θα χαμογελούσε μετά από μια δεκαετή κρίση. Βλέπαμε την ανάγκη κόσμου για νέες κατοικίες και βλέπαμε την έκδοση νέων αδειών. Ακόμα και οι τράπεζες ξεκίνησαν να διαφημίζουν στεγαστικά δάνεια. Δυστυχώς, με τις ανατιμήσεις και τον πόλεμο στην Ουκρανία ξαναγυρνάμε πάλι σε εποχές κρίσης» είπε ο κ. Καούρης. Και ο ίδιος όπως «εξομολογήθηκε» ανέστειλε το σχέδιο που είχε για ανέγερση πολυκατοικίας στην περιοχή του Παμπελοποννησιακού, μέχρι να δει πως θα εξελιχθεί η ρευστή κατάσταση.

Οι ανατιμήσεις στα οικοδομικά υλικά έχουν εκτροχιαστεί, βγάζοντας εκτός προγραμματισμού εργολάβους και ιδιώτες που σκόπευαν να προχωρήσουν σε μια αγορά το επόμενο διάστημα.

Σύμφωνα με τον κ. Καούρη, το αλουμίνιο και το σίδερο έχουν ανατιμηθεί 50%. Το  αμμοχάλικο και το τσιμέντο 30%, τα χρώματα 20%, τα πλακίδια έως 50%. «Το κόστος κατασκευής έχει πλέον ξεφύγει, ενώ και η αλυσίδα εφοδιασμού έχει σπάσει από την περίοδο της καραντίνας, με αποτέλεσμα να υπάρχουν και ελλείψεις υλικών».

ΟΙ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ ΜΗΧΑΝΙΚΟΙ

Πάτρα: Οι ανατιμήσεις «κατεδαφίζουν» την οικοδομή - Ανήσυχος ο τεχνικός κόσμος

Αρης Γκατζόγιας

Ο πρόεδρος του Συλλόγου Πολιτικών Μηχανικών Αρης Γκατζόγιας, πρόσθεσε από την πλευρά του ότι από την τεράστια αύξηση στο κόστος των οικοδομικών υλικών, έχει επιβαρυνθεί υπέρμετρα το συνολικό κατασκευαστικό κόστος της οικοδομής. Ο ίδιος, όπως δήλωσε στην «Π», γνωρίζει αρκετές περιπτώσεις οικοδομών που έχουν «παγώσει» οι εργασίες. Από τον περασμένο Δεκέμβριο, τα καύσιμα και ο οικοδομικός χάλυβας έχουν πάρει μια ανοδική πορεία χωρίς σταματημό, με το ποσοστό της ανατίμησης να κυμαίνεται στα επίπεδα του 30%. Αυτές οι αυξήσεις, συνεπακόλουθα συμπαρασύρουν και το συνολικό κόστος της οικοδομής, είπε ο Αρης Γκατζόγιας.

Προφανώς, αντίστοιχο πρόβλημα αντιμετωπίζουν και όσοι είχαν ξεκινήσει να εκτελούν έργα ενεργειακής αναβάθμισης, και τα δάνεια που έχουν εγκριθεί από τις τράπεζες, δεν επαρκούν πλέον για τα υλικά που πρέπει να χρησιμοποιηθούν.

«Ολοι στον κλάδο ελπίζουμε γρήγορα αυτή η κατάσταση να αναστραφεί, γιατί δεν ξέρουμε που μπορεί να οδηγήσει ξανά» είπε ο πρόεδρος των Πολιτικών Μηχανικών.

ΝΑΡΚΗ ΣΤΟ ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ

Πάτρα: Οι ανατιμήσεις «κατεδαφίζουν» την οικοδομή - Ανήσυχος ο τεχνικός κόσμος

Βασίλης Αιβαλής

Νάρκη για την ομαλή πορεία του προγράμματος Εξοικονομώ βάζουν οι συνεχείς ανατιμήσεις αλλά και ελλείψεις των οικοδομικών υλικών. Παράγοντες της αγοράς αναφέρουν, ότι, ήδη το ράλι τιμών δημιουργεί μεγάλο προβληματισμό στους πολίτες, που υπέβαλαν προτάσεις ένταξης στο πρόγραμμα ενεργειακής αναβάθμισης ιδιωτικών κατοικιών, αλλά και στους εμπλεκόμενους της αγοράς υλικών της οικοδομής, οι οποίοι θα χρειαστεί για να πληρωθούν από το πρόγραμμα, να επαναπροσδιορίζουν τα σχέδιά τους.

Ηδη ο τεχνικός κλάδος έχει φορτωθεί με «φέσια» του προηγούμενου προγράμματος. Οπως εξηγεί ο πρόεδρος του ΤΕΕ Δυτικής Ελλάδας, Βασίλης Αιβαλής, οι αιτήσεις που έχουν πληρωθεί δεν ξεπερνούν το 15%-20% στην καλύτερη περίπτωση. Κι αυτό γιατί οι μηχανικοί αφού ξεπεράσουν όλες τις δυσκολίες της συγκέντρωσης δικαιολογητικών προκειμένου να υποβάλουν την τελική δήλωση για πιστοποίηση, θα πρέπει να αναμείνουν για τον έλεγχο των δικαιολογητικών, ο οποίος καθυστερεί.