ΠΑΤΡΑ: Σε απόγνωση οι γιατροί του «Αγ. Ανδρέα» – Ασχετοι γιατροί στις ΜΕΘ

Η ασφυκτική κατάσταση που επικρατεί στον «Αγιο Ανδρέα», το τελευταίο διάστημα αναδείχτηκε στη γενική συνέλευση των γιατρών του νοσοκομείου που συγκάλεσε η Ενωση Νοσοκομειακών Ιατρών Αχαΐας (ΕΙΝΑ).

Οπως σημειώνουν οι γιατροί του νοσοκομείου στην ανακοίνωση που εξέδωσαν «ενώ υπάρχουν τεράστιες ελλείψεις σε προσωπικό, υλικοτεχνικό εξοπλισμό και περιορισμένο αριθμό κλινών καλείται να ανταπεξέλθει σε ένα μεγάλο αριθμό Covid περιστατικών που προσέρχονται στα ΤΕΠ και εισάγονται κατά δεκάδες στην εφημερία. Το ΓΝ Πατρών διαθέτει υποπολλαπλάσιους ιατρούς σε σχέση με το ΠΓΝΠ και νοσηλεύει στις κλινικές Covid περίπου τον ίδιο αριθμό ασθενών, είναι οι ίδιοι ιατροί που προσπαθούν να ανταπεξέλθουν στις αυξημένες ανάγκες, ατελείωτες ώρες κάθε μέρα για 20 συνεχόμενους μήνες».

Οι ίδιοι εξηγούν: «Στη ΜΕΘ Covid με 9 κλίνες, που στήθηκε με πρόχειρο τρόπο και χωρίς τις κατάλληλες προδιαγραφές για την ασφαλή λειτουργία της, η κατάσταση είναι χειρότερη. Οι ελάχιστοι ιατροί που έχουν επιφορτιστεί με τη λειτουργία της δεν επαρκούν για τον μεγάλο αριθμό διασωληνωμένων και βαρέως πασχόντων ασθενών με Covid. Οι διασωληνωμένοι ασθενείς εκτός ΜΕΘ, με έναν απλό αναπνευστήρα και ένα monitor, είναι πλέον καθημερινότητα, ενώ με εντολή της διοίκησης εφημερεύουν στη ΜΕΘ γιατροί άσχετων ειδικοτήτων χωρίς καμία εμπειρία από εντατική θεραπεία και διαχείριση διασωληνωμένων ασθενών.

Με εντολή της διοίκησης και του διευθυντή ιατρικής υπηρεσίας είμαστε από τα πρώτα νοσοκομεία πανελλαδικά που εφάρμοσε την άκρως επικίνδυνη απόφαση του υπουργείου Υγείας για διακομιδή διασωληνωμένων και βαρέως πασχόντων ασθενών από ειδικευόμενους ιατρούς άνω των έξι μηνών. Η διακομιδή αυτών των ασθενών είναι μία πολύ σοβαρή ιατρική πράξη, η οποία πρέπει να γίνεται μόνο από εξειδικευμένο ιατρικό προσωπικό, και σε κάθε άλλη περίπτωση η διακομιδή του βαρέως πάσχοντα είναι επισφαλής».

Οι γιατροί του νοσοκομείου ζητούν να μην μετατραπεί ο «Αγ. Ανδρέας» σε νοσοκομείο αποκλειστικά COVID και να μην επεκταθούν περαιτέρω οι κλίνες covid. «Με το υπάρχον προσωπικό δεν μπορούν να νοσηλευτούν άλλοι ασθενείς» τονίζουν. Την Τετάρτη 1 Δεκεμβρίου από τις 12 έως τις 3 πραγματοποιούν στάση εργασίας και συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην Πύλη του νοσοκομείου.