ΠΑΤΡΑ: Συγκινητική η εκδήλωση τιμής και μνήμης στον αγωνιστή Γιαννιά -ΔΕΙΤΕ ΦΩΤΟ

Οι «Αετοί του Μοριά» του Πολιτιστικού Συλλόγου Μύλων Πατρών, υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας πραγματοποίησαν διήμερο επετειακών εκδηλώσεων το περασμένο Σάββατο 19 Ιουνίου & την Κυριακή 20 Ιουνίου 2021, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση του 1821, με αρωγούς – υποστηρικτές την Ενορία των Αγίων Αποστόλων Πέτρου & Παύλου Μύλων Πατρών, την Ενορία Αγίας Παρασκευής – Αγίου Αθανασίου και το Δήμο Πατρέων. Τίτλος του διημέρου των εκδηλώσεων ήταν «Προεπαναστατικός – Απελευθερωτικός Αγώνας, μνήμη Αγωνιστών Γιαννιά».

Αρχικά τελέστηκε επιμνημόσυνη δέηση μπροστά από τον ανδριάντα του Αγωνιστή Γιαννιά, στην ομώνυμη πλατεία, από τον αρχιμανδρίτη Θεόκλητο Παντελίδη, εκπρόσωπο του Μητροπολίτη Πατρών, κ.κ. Χρυσοστόμου και τους ιερείς π. Ηλία Κωστόπουλο, π. Γεώργιο Σμεράιδο (Ι.Ν. Αγίας Παρασκευής – Αγίου Αθανασίου) και π. Σωτήριο Γαλάνη (Ι.Ν. Αγίων Αποστόλων Πέτρου & Παύλου).

Ακολούθησε κατάθεση στεφάνων στο μνημείο του Αγωνιστή από:

1) τον Αντιπεριφερειάρχη Διοίκησης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, κ. Ανδρέα Φίλια

2) το Δήμαρχο Ερυμάνθου, κ. Θεόδωρο Μπαρή

3) το Βουλευτή Αχαΐας, κ. Άγγελο Τσιγκρή

4) την Πρόεδρο του Πολιτιστικού Οργανισμού του Δήμου Πατρέων, κ. Κατερίνα Γεροπαναγιώτη

5) την Αντιπρόεδρο του Διοικητικού Συμβουλίου του Πολιτιστικού Συλλόγου Μύλων Πατρών, κ. Μαρία Κανελλοπούλου

6) τη Χοροδιδάσκαλο της χορευτικής ομάδας «Οι Αετοί του Μοριά», κ. Κωνσταντίνα Ζάγκλα – Νικολακοπούλου.

Χαιρετισμό στην εκδήλωση απεύθυναν η αντιπρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Πολιτιστικού Συλλόγου Μύλων Πατρών, Μαρία Κανελλοπούλου, ο Αντιπεριφερειάρχης Διοίκησης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, Ανδρέας Φίλιας και ο Δήμαρχος Ερυμάνθου, Θεόδωρος Μπαρής.

Κεντρικοί ομιλητές της εκδήλωσης ήταν ο Βασίλειος Κυριαζής, νομικός, πρώην πρόεδρος Συλλόγου Τριταιϊτών Αχαΐας, ο οποίος έκανε μία αναλυτική και εκ βαθέων ομιλία για τον Καπετάνιο Κωνσταντίνο Γιαννιά, ως ο πλέον ειδικός, εφόσον επί προεδρίας του στο Σύλλογο Τριταιϊτών στήθηκε ο ανδριάντας του Καπετάνιου το 1998, και ο Ηλίας Τουτούνης, καταξιωμένος λαογράφος και ιστοριοδίφης, ο οποίος ανέλυσε τη διαδρομή του Καπετάν Γιώργη Γιαννιά ή Ντεληγιώργα, γιου του Καπετάν Γιαννιά.

Αρκετοί βρέθηκαν στο χώρο της πλατείας για να παρακολουθήσουν την εκδήλωση στην οποία παραβρέθηκαν εκτός των προαναφερομένων ο πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου, Τάκης Παπαδόπουλος, ο τέως Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας, Απόστολος Κατσιφάρας, ο εκπρόσωπος του ΚΙΝΑΛ, από τον Τομέα Προστασίας του Πολίτη, Μαρίνος Σκανδάμης, ο καλλιτεχνικός διευθυντής της Πολυφωνικής Χορωδίας Πάτρας, Σταύρος Σολωμός, ο πρόεδρος και ο γραμματέας του Σκοπευτικού Ομίλου Πάτρας, Κωνσταντίνος Βαγγελάκος και Παύλος Ζαβέρδας, ο πρόεδρος του ΚΤΕΛ Αχαΐας, Ανδρέας Μανωλόπουλος, εκπρόσωποι τοπικών φορέων, ομίλων, συλλόγων κ.ά.

*Η εκδήλωση πλαισιώθηκε από θεατρικό δρώμενο των παλικαριών της ομάδας (με υπεύθυνο τον Γιώργο Λογαρά) και έκλεισε με παραδοσιακούς λεβέντικους χορούς για τον Καπετάνιο (με υπεύθυνους τους χοροδιδασκάλοι Κωνσταντίνα Ζάγκλα & Θάνος Νικολακόπουλος). Την ορχήστρα πλαισίωσαν: στο τραγούδι – λαούτο ο Λύσανδρος Παναγόπουλος, στο κλαρίνο ο Φώτης Τζανέτος και στα κρουστά ο Βίκτορας Τζανέτος.

Στην ιδιαίτερη αυτή εκδήλωση μνήμης, η πολυμελής ομάδα «Οι Αετοί του Μοριά» τίμησε τον Αχαιό – Προστοβιτσάνο Καπετάνιο Γιαννιά και το γιο του Γιώργο – Ντεληγιώργα – Γιαννιά, προκαλώντας ρίγη συγκίνησης και εθνικής υπερηφάνειας στους παρευρισκομένους ενώ απέδωσε φόρο τιμής και χρέους στους αφανείς Αγωνιστές, στις άγνωστες, αλλά και ένδοξες στιγμές της Εθνικής μας Παλιγγενεσίας, με την υπόσχεση, την επόμενη χρονιά, να στέκεται και πάλι ταπεινά κάτω από τον ανδριάντα του Καπετάνιου, αποδίδοντας τις τιμές που αρμόζουν στο Ανάστημα της λεβεντιάς του.

Μετά το πέρας της εκδήλωσης ο Πολιτιστικός Σύλλογος Μύλων Πατρών παρέθεσε γεύμα στους προσκεκλημένους της εκδήλωσης, με παραδοσιακά εδέσματα (ψητό κρέας, πίτες), κρασί και γλυκά, που επιμελήθηκαν οι κυρίες-μέλη του Συλλόγου, στο χώρο του Ι.Ν. Αγίων Αποστόλων Μύλων, κάτω από τη δροσιά των αιωνόβιων πλατάνων.

Οι φωτ. είναι της Φαύστας Φρατζή.