ΠΑΤΡΑ: Το φάντασμα στο Δημοτικό Θέατρο

 

Εχει φάντασμα το Δημοτικό Θέατρο Απόλλων; Κι όμως έτσι έλεγαν οι παλιοί Πατρινοί, και δεν ήσαν επηρεασμένοι από τη γνωστή ιστορία για το «φάντασμα της όπερας». Όλα αυτά λέγονταν πριν τον πόλεμο, αλλά και τις δεκαετίες ’50 και ‘60 ! Ξέρουμε ότι σε δημοσιογραφικά «πηγαδάκια» της δεκαετίας του ’50 και του ’60 δεν συζητείτο μόνο η περίπτωση της «Πατρινέλας», της γυναίκας δηλαδή που υποτίθεται πως κυκλοφορούσε στην περιοχή του Κάστρου και μάλιστα εθεωρείτο υπεύθυνη για τον θάνατο τριών άλλων γυναικών, αλλά και η περίπτωση του φαντάσματος του Δημοτικού Θεάτρου.

«Υπήρχε η φήμη πως ένας παλιός ηθοποιός είχε σκοτωθεί στο Δημοτικό Θέατρο και είχε θαφτεί εκεί. Ελεγαν λοιπόν πως το βράδυ τριγυρνούσε, ανέβαινε στη σκηνή και έπαιζε». Το γεγονός είχε επιβεβαιώσει πριν τον θάνατό του και ο Πατρινός ιστορικός Βασίλης Λάζαρης.

Το φάντασμα του Δημοτικού Θεάτρου, ο στοιχειωμένος ηθοποιός, απασχολούσε αρκετά εκείνη την εποχή, το κοινό της Πάτρας αλλά και τους παράγοντες του «Απόλλωνα». Το βέβαιο είναι ότι δεν υπάρχει κανένας τάφος στο εσωτερικό του κτιρίου του Τσίλερ, ωστόσο η ιστορία μεταφερόταν από στόμα σε στόμα και είχε «τρομάξει» αρκετούς.

Σε σχέση με την Πατρινέλα ξέρουμε τα εξής: Σε ειδική εσοχή στην τοιχοποιία του Κάστρου είναι εντοιχισμένος κορμός αγάλματος και κεφάλι ανδρός των ρωμαϊκών χρόνων. Το παραμορφωμένο αυτό άγαλμα πήρε μυθικές διαστάσεις στα μάτια των κατοίκων της Πάτρας. Έγινε το στοιχειό της πόλης, η «Πατρινέλα». Η παράδοση λεει ότι ήταν γυναίκα μεταμορφωμένη σε άντρα στα χρόνια της Τουρκοκρατίας που φυλάει την πόλη από επιδημίες και κλαίει τις νύχτες, όταν πεθαίνει κάποιος γνωστός Πατρινός. Αργότερα όμως κάποιοι την είχαν κατηγορήσει (το φάντασμά της) για φόνους.