ΠΑΤΡΑ: Τοποθετήθηκε σεισμογράφος σε σχολείο

Μέρος στη διαδικασία καταγραφής της σεισμικής δραστηριότητας παίρνουν σχολικές μονάδες της περιοχής στις οποίες έχουν τοποθετηθεί όργανα δορυφορικής 24/ωρης online ψηφιακής καταγραφής.

Μέσω αυτών καταγράφεται αφενός η σεισμική δραστηριότητα της περιοχής και αφετέρου η αντισεισμική συμπεριφορά του σχολικού κτιρίου.

Ανάμεσα στα σχολικά συγκροτήματα που έχει τοποθετηθεί ο απαιτούμενος εξοπλισμός είναι το 9ο Δημοτικό Σχολείο (Συγκρότημα Γλαράκη).

SEISMOGRAFOS

Όπως μας εξηγεί ο διευθυντής του σχολείου Νικόλαος Κοτοπούλης, η τοποθέτηση του μηχανήματος έγινε στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού προγράμματος TURNkey (EU-Horizon2020). «Συγκεκριμένα τοποθετήθηκε μία δορυφορική κεραία τύπου GNSS-GPS που μετρά τις μετατοπίσεις και ένας σεισμογράφος/επιταχυνσιογράφος που καταγράφει τους σεισμούς. Η εγκατάσταση έγινε από τον Επιστημονικό υπεύθυνο του προγράμματος Νικόλαο Μελή, διευθυντή Ερευνών στο Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (το οποίο διευθύνει ο καθηγητής Ακης Τσελέντης), με στόχο την πιλοτική εφαρμογή αλγορίθμων ανίχνευσης και άμεσης καταγραφής σεισμών σε σχολεία στην Αχαΐα».

Η προσπάθεια είχε παγώσει λόγω της πανδημίας covid 19 και πλέον έχει και πάλι αναθερμανθεί με τις εγκαταστάσεις των οργάνων σε σχολεία της Πάτρας, του Αιγίου, των Καλαβρύτων και άλλων περιοχών της Περιφέρειάς μας. «Ευελπιστούμε ότι από τον Σεπτέμβριο θα συνεχιστεί το πιλοτικό αυτό πρόγραμμα για σχολεία στην Αχαΐα με συναντήσεις εκλαΐκευσης της σεισμολογίας στον χώρο του σχολείου, τόσο για τους μαθητές μας όσο και σύνδεση της σεισμολογίας με τους πολίτες μέσω των εκπαιδευτικών, για τους γονείς και το ευρύ κοινό. Παράλληλα, θα δοθεί η δυνατότητα συνεργασίας των σχολείων στο χώρο της σεισμολογίας όχι μόνο στην Αχαΐα, αλλά και με σχολεία από το εξωτερικό που λαμβάνουν μέρος στο Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα», αναφέρει ο κ. Κοτοπούλης.