ΠΑΤΡΑ: Ζητά να αποφυλακιστεί ο Νίκος Παλαιοκώστας

Χθες έγινε άλλη μια μεταγωγή, η εικοστή  συνολικά, του βαρυποινίτη Νίκου Παλαιοκώστα, από τις φυλακές του Αγίου Στέφανου στη μονάδα αιμοκάθαρσης του ΠΓΝΠ. Η μεταγωγή του κατέστη ρουτίνα και δεν είναι είδηση πλέον, έστω κι αν κάθε φορά κινητοποιείται η …μισή δύναμη (τρόπος του λέγειν) της Αστυνομίας της Πάτρας.

Είδηση είναι ότι ο Νίκος Παλαιοκώστας έχει καταθέσει αίτηση στο δικαστικό συμβούλιο της Κοζάνης για να πετύχει την αποφυλάκισή του! Το έπραξε εσχάτως κι αφού πλέον η κατάσταση της υγείας του είναι διαπιστωμένα επιβαρυμένη σε σοβαρό βαθμό. Ο 61χρονος Νίκος Παλαιοκώστας, κρατείται στις φυλακές από τον Σεπτέμβριο του 2006. Ηταν καταζητούμενος, προσπάθησε να αποφύγει μπλόκο της ΕΛ.ΑΣ. έξω από το χωριό Λιβάδι στον Παρνασσό και ανέπτυξε μεγάλη ταχύτητα, αλλά το αυτοκίνητό του εξετράπη από τον δρόμο και συνελήφθη. Εκτοτε εκτίει ποινή κάθειρξης 197 χρόνων και 376 μηνών!

Σήμερα ο Νίκος Παλαιοκώστας δεν είναι ο γνωστός αδίστακτος ληστής και απαγωγέας, που είχε συμπράξει σε ευρεία αξιόποινων πράξεων με τον καταζητούμενο αδερφό του Βασίλη και τη σπείρα τους. Είναι ένας καταβεβλημένος κρατούμενος, με πολλές παθήσεις που τον καθιστούν αδύναμο στα μάτια των αστυνομικών, που δύο φορές την εβδομάδα τον μεταφέρουν στο νοσοκομείο για αιμοκάθαρση… Πριν από μερικούς μήνες, για να μην ταλαιπωρείται, αιτήθηκε τη μεταγωγή του στις φυλακές Κορυδαλλού. Απάντηση δεν έλαβε… Από το 2018, υπέβαλε 13 αιτήσεις  για χορήγηση ολιγοήμερης άδειας.

Μια από τις αιτήσεις έγινε αρχικά δεκτή, στη συνέχεια όμως απορρίφθηκε και το αιτιολογικό για όλες τις αιτήσεις είναι το ίδιο: «Το αίτημά σας για χορήγηση άδειας απερρίφθη, διότι η ποινική σας κατάσταση και η σχέση σας με την Ελληνική Δικαιοσύνη, δεν παρέχουν τη βεβαιότητα ότι θα κάνετε ορθή χρήση αυτής».

Τώρα, πλέον, με δεδομένη την επιβάρυνση της υγείας του, απευθύνθηκε στο δικαστικό συμβούλιο Κοζάνης και ζητάει την αποφυλάκισή του υπό όρους. Οποια και αν είναι η ετυμηγορία, αναμένεται με ξεχωριστό ενδιαφέρον, προς ανάλυση και σχολιασμό.

 

Πελοπόννησος