Πίτσα καπονάτα με αλεύρι ολικής άλεσης

Από τον chef Γιώργο Δημητρακόπουλο

Υλικά

Για τη ζύμη

    • 250 γρ. αλεύρι ολικής άλεσης + λίγο επιπλέον
    • 1 φακελάκι μαγιά στιγμής
    • 1 κουτ. γλυκού μέλι
    • 50 ml ε.π. ελαιόλαδο
    • αλάτι

Για τη γέμιση

  • 1 μελιτζάνα, σε κύβους 1 εκ.
  • 1 μικρό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
  • 1 στικ σέλερι, ψιλοκομμένο
  • 1 σκελίδα σκόρδο, ψιλοκομμένo
  • 2 κουτ. σούπας ξίδι από κόκκινο κρασί
  • 30 γρ. σταφίδες μαύρες
  • 200 γρ. ντοματίνια
  • 125 γρ. μοτσαρέλα μπάλα, στραγγισμένη
  • 2 κουτ. σούπας κουκουνάρι
  • 1 κουτ. σούπας κάππαρη πλυμένη, στεγνή
  • 1 κουτ. σούπας μαϊντανό, ψιλοκομμένο
  • φύλλα σαλάτας, για σερβίρισμα

Διαδικασία

Ζύμη: Ανακατεύουμε το αλεύρι, τη μαγιά και 1 κουτ. γλυκού αλάτι σε ένα μεγάλο μπολ. Διαλύουμε το μέλι σε 150 ml ζεστού νερού και το προσθέτουμε σε ένα μπολ με 15 ml ελαιόλαδο. Ανακατεύουμε όλα τα υλικά για να φτιάξουμε μια πρόχειρη ζύμη.

Απλώνουμε τη ζύμη μας σε ελαφρώς αλευρωμένη επιφάνεια και ζυμώνουμε για 6΄-8΄ μέχρι να γίνει ελαστική και λεία. Τη μεταφέρουμε σε ένα ελαφρώς λαδωμένο μπολ, καλύπτουμε με μια πετσέτα και την αφήνουμε να φουσκώσει σε ζεστό μέρος για 1 ώρα ή έως ότου διπλασιαστεί σε όγκο.

Γέμιση: Προσθέτουμε τα 20 ml του υπόλοιπου ελαιολάδου σε ένα τηγάνι σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά και μαγειρεύουμε τη μελιτζάνα, το κρεμμύδι, το σέλινο και το σκόρδο για 8΄-10΄ ή έως ότου να μαλακώσουν.

Εν τω μεταξύ, ρίχνουμε το ξίδι με 15 ml ελαιόλαδο σε ένα μεγάλο μπολ, προσθέτουμε τις σταφίδες και αφήνουμε να φουσκώσουν για 10΄.

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 240οC στον αέρα. Σε ένα μεγάλο ταψί στρωμένο με αντικολλητικό χαρτί ψησίματος απλώνουμε τη ζύμη μας σε στρογγυλό σχήμα, ρίχνουμε το μείγμα της μελιτζάνας, τις σταφίδες και ψήνουμε για 15΄.

Βγάζουμε από τον φούρνο, προσθέτουμε τη μοτσαρέλα σε ακανόνιστα κομμάτια, το κουκουνάρι και την κάππαρη και ξαναβάζουμε στον φούρνο για 10΄ ακόμα.

Πασπαλίζουμε με μαϊντανό και σερβίρουμε με πράσινη σαλάτα.