Πνίγηκε ένας από τους πρωτοπόρους του Bitcoin -Η περιουσία του, αξίας 2 δισ. δολαρίων, ενδέχεται να εξαφανιστεί

Ένα από τα πρώτα άτομα που υιοθέτησαν το Bitcoin πνίγηκε πριν από μερικές ημέρες και τώρα προκύπτει ένα νέο πρόβλημα: Τι θα συμβεί με την περιουσία του, ύψους 2 δισεκατομμυρίων δολαρίων;

Μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει γνωστό εάν κάποιος έχει πρόσβαση στα ψηφιακά του περιουσιακά στοιχεία, που πιστεύεται ότι είναι από τα μεγαλύτερα στον κόσμο, τροφοδοτώντας ανεπιβεβαίωτες φήμες ότι η περιουσία του μπορεί να εξαφανιστεί.

Κίνδυνος να εξαφανιστεί η περιουσία του
Ο 41χρονος Μίρκα Ποπέσκου πνίγηκε τη Δευτέρα το πρωί στα παράλια της Κόστα Ρίκα, κοντά στην Πλάγια Ερμόσα, σύμφωνα με τοπικά μέσα. Οι φήμες που ακολούθησαν αμέσως μετά την τραγική είδηση αναφέρουν ότι η οικογένειά του δεν έχει πρόσβαση στα ψηφιακά του περιουσιακά στοιχεία.

Ο Αλεξάντερ Μάρντερ, αναλυτής της Crypto Briefing, δήλωσε ότι χωρίς αυτή την πρόσβαση τα κρυπτονομίσματα θα μπορούσαν να βγουν εκτός αγοράς.

Σημειώνεται πως ο Ποπέσκου, με καταγωγή από τη Ρουμανία, ξεκίνησε το MPex, ένα «χρηματιστήριο αξιών Bitcoin», το 2012, ένα από τα πρώτα στον χώρο για IPO Bitcoin.

Οσοι παρακολουθούν το Bitcoin λένε ότι οι φερόμενες μετοχές του Ποπέσκου, ύψους περίπου 2 δισεκατομμυρίων δολαρίων, θα μπορούσαν να χαθούν για πάντα, ανάλογα με το αν κάποιος άλλος έχει πρόσβαση.

«Φαίνεται ότι με τους θανάτους του Μίρκα Ποπέσκου και του Τζον Μακάφι ένα σημαντικό ποσό Bitcoin μπορεί να χαθεί για πάντα», έγραψε στο Twitter ο Μάρντερ.

Υπενθυμίζεται ότι ο Μακάφι αυτοκτόνησε την περασμένη εβδομάδα σε ένα κελί φυλακής στη Βαρκελώνη και πιστεύεται επίσης ότι είχε μεγάλη περιουσία σε κρυπτονομίσματα.

Όσον αφορά στον Ποπέσκου, πάντως, ήταν διαβόητος για την παρουσία του στο διαδίκτυο, την οποία οι επικριτές έβρισκαν σεξιστική και ρατσιστική και είχε χαρακτηριστεί «ο πατέρας της τοξικότητας του Bitcoin».

«Το Bitcoin είναι η μοίρα. Λειτουργεί εντελώς εκτός από οποιαδήποτε ανθρώπινη υπηρεσία. Για όλους εσάς που γνωρίζετε για τον Νακαμότο (τον δημιουργό του Bitcoin), το Bitcoin θα μπορούσε να είχε αυτοδημιουργηθεί», έγραψε σε μία από τις αναρτήσεις του. «Το Bitcoin μπορεί να σκοτώσει όλους τους φίλους σας και όλους τους ανθρώπους που σέβεστε. Μπορεί να βιάσει τα κατοικίδιά σας. Εάν ένας κεραυνός χτυπήσει εκεί που κάθεστε, εάν αισθανθείτε ένα ζεστό είδος αγάπης ή το πιο καυτό μίσος που μπορείτε να φανταστείτε, είναι τελείως άσχετα -η ηλεκτρική ενέργεια παραμένει».

«Ο πατέρας της τοξικότητας του Bitcoin»
Πάντως, ελάχιστα άλλα είναι γνωστά γι’ αυτόν στο κοινό. Ο Πιτς Ρίτζο, διευθυντής του περιοδικού Bitcoin, σημείωσε πως ο Ποπέσκου ήταν μια πολωτική φιγούρα και είπε πως κάποιοι τον αποκαλούσαν «πατέρα της τοξικότητας του Bitcoin».

«Ο Μίρκα θα παραμείνει ως μία από τις πιο κακοποιημένες φιγούρες του Bitcoin και αναμφισβήτητα ένας από τους μεγαλύτερους φιλοσόφους του», έγραψε στο Twitter.

Παρόμοια άποψη είχαν και κάποιοι άλλοι. «Ο Μίρκα Ποπέσκου πέθανε την περασμένη εβδομάδα. Ήταν ένας απολύτως αντιπαθητικός τύπος, που μου δίδαξε τόσα πολλά για το Bitcoin» έγραψε ο Ρικάρντο Σπάνι, ο οποίος είναι ευρέως γνωστός στον χώρο της κρυπτογράφησης.

«Ο Τιμ Μέι και ο Μίρκα Ποπέσκου (και οι δύο νεκροί, ο τελευταίος μόλις πρόσφατα) θωρούνται από ορισμένους πως είναι οι ”φιλόσοφοι” ή ”οραματιστές” του Bitcoin που αξίζουν σεβασμού», δήλωσε ο δικηγόρος Γκραντ Γκούλοβσεν, ο οποίος λέει ότι εκπροσωπεί πελάτες που σχετίζονται με τα κρυπτονομίσματα.