Πόλεμος στην Ουκρανία: Πολιτική ίσων αποστάσεων τηρεί η Άγκυρα

Σε αντίθεση με όλες τις χώρες της Δύσης που έχουν επιβάλει κυρώσεις εναντίον της Ρωσίας, η Αγκυρα επιλέγει να τηρεί την πολιτική των ίσων αποστάσεων μεταξύ της Ουκρανίας και της Ρωσίας, αποκλείοντας το ενδεχόμενο να κινηθεί εναντίον της Μόσχας.

Ο εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας Iμπραήμ Καλίν, στη συνέντευξή του στο τηλεοπτικό δίκτυο CNN Türk, δήλωσε ότι «εμείς δεν έχουμε σχέδιο να εφαρμόσουμε ένα πακέτο κυρώσεων εναντίον της Ρωσίας. Καθώς είναι ζήτημα εθνικών συμφερόντων μας. Προμηθευόμαστε φυσικό αέριο, έχουμε τουριστικά έσοδα. Εχουμε εμπορικές σχέσεις, όπως και στον αγροτικό τομέα. Δεν έχουμε στόχο να κάνουμε κάποιο βήμα που θα προκαλέσει ζημιά στη χώρα μας». Ο κ. Καλίν δεν αναφέρθηκε στις αμυντικές σχέσεις της Αγκυρας με τη Μόσχα, καθώς έχει προμηθευτεί το αντιαεροπορικό σύστημα S-400, όπως δεν έγινε αναφορά και στον πυρηνικό σταθμό Ακούγιου, τον οποίο κατασκευάζει η Ρωσία και αναμένεται να ολοκληρωθεί το 2023.

Ο κ. Καλίν επικαλέστηκε κι άλλον ένα λόγο τής μη διατάραξης των σχέσεων με τη Ρωσία, καθώς υποστήριξε ότι «κάποιος πρέπει να αναλάβει τον ρόλο του συνομιλητή με τη Ρωσία… Οταν όλοι ρίχνουν τις γέφυρες, ποιος θα συνομιλεί με τη χώρα αυτή;»

Στην ουδετερότητα της Τουρκίας αναφέρθηκε και ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου και δήλωσε ότι «όταν υπάρχει ένας πόλεμος, δεν χρειάζεται να διαλέξουμε πλευρά, αντίθετα, είμαστε μια χώρα που μπορεί να δημιουργήσει ισότιμο διάλογο και με τις δύο πλευρές. Πρέπει ωστόσο να πούμε πως η επίθεση της Ρωσίας στην Ουκρανία αποτελεί παραβίαση του διεθνούς δικαίου. Εχουμε εκφράσει τη στάση αρχών μας και σε άλλες κρίσεις». Ο κ. Τσαβούσογλου υποστήριξε πως η πολιτική της Τουρκίας δεν έχει αντιφάσεις.

«Δεν θα εφαρμόσουμε κυρώσεις κατά της Ρωσίας», λέει ο Καλίν, ενώ και ο Τσαβούσογλου υπεραμύνεται της ουδετερότητας.

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, στη συνέντευξή του στο τηλεοπτικό δίκτυο Ηabertürk, αποκάλυψε πως η Αγκυρα αρνήθηκε τη διέλευση από τα Στενά τεσσάρων πολεμικών πλοίων της Ρωσίας. «Οι Ρώσοι είπαν ότι τέσσερα πλοία θα φτάσουν στις 27-28 Φεβρουαρίου. Τρία εξ αυτών δεν είναι νηολογημένα σε βάσεις στη Μαύρη Θάλασσα. Εμείς είπαμε “Μη στείλετε αυτά τα πλοία”», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Τσελίκ κατά Αθήνας

Τα βέλη του προς την Ελλάδα έστρεψε ο εκπρόσωπος του κυβερνώντος κόμματος της Τουρκίας (ΑΚP) Ομέρ Τσελίκ, προβαίνοντας στον ισχυρισμό πως, ενώ δημιουργείται ένα κύμα συμπαράστασης και «οι πόρτες της Ευρώπης ανοίγουν για τους Ουκρανούς», η ελληνική πλευρά «σπρώχνει τους Σύρους στον θάνατο».

Ο κ. Τσελίκ επανέλαβε το τουρκικό αφήγημα, εξαπολύοντας επίθεση προς την Ελλάδα: «Οι προσεγγίσεις της Ελλάδας που σπρώχνουν τους Σύρους στον θάνατο, τρυπούν τις βάρκες τους, τους πυροβολούν και τους βασανίζουν, δυστυχώς, συνεχίζονται με τον ίδιο τρόπο».