Πώς πρέπει να φροντίσουμε τα κατσικάκια και τα αρνάκια μας μόλις γεννηθούν

Ένα σημαντικό κομμάτι μιας πετυχημένης γέννας σε πρόβατα και κατσίκες είναι και η περιποίηση που θα πρέπει να δώσουμε στο νεογέννητο κατσικάκι ή αρνάκι.

Μόλις το μικρό γεννηθεί, το κρεμάμε για λίγο από τα πίσω πόδια ανάποδα δηλαδή και με τινάγματα γίνεται προσπάθεια απομάκρυνσης των εμβρυακών υγρών που ενδεχομένως να υπάρχουν μέσα στο στόμα και τα ρουθούνια του.

Μέρος των υγρών που βγαίνουν από το στόμα, προφανώς προέρχονται και από τον στόμαχο. Για να το κάνουμε να αναπνεύσει αν δεν μπορεί ρίχνουμε λίγο κρύο νερό στο κεφάλι και στο σώμα του νεογέννητου.

Εφαρμόζεται τεχνητή αναπνοή ως εξής: απομακρύνονται και πιέζονται ρυθμικά τα μπροστινά πόδια πάνω στο θώρακα.

Μεγάλη προσοχή πρέπει να δίνουμε καθώς πιέζουμε το στήθος του εμβρύου. Υπάρχει κίνδυνος καταγμάτων και πιθανή ζημιά των πνευμόνων και του ήπατος.

Το “φιλί της ζωής”, δεν πρέπει ποτέ να επιχειρείται στα αρνιά εξαιτίας του κινδύνου μετάδοσης ασθενειών στον άνθρωπο.
Μόλις το νεογέννητο αναπνεύσει, ψεκάζουμε στον ομφάλιο λώρο με αντιβιοτικό η του βάζουμε διάλυμα ιωδίου.

Στη συνέχεια, τοποθετούμε το αρνί κοντά στο κεφάλι της μητέρας και την ενθαρρύνουμε να το γλείψει ώστε να αναπτυχθεί ο εμβρυομητρικός δεσμός.

Το πρωτόγαλα, πρέπει να χορηγείται μέσα στις πρώτες 6 ώρες από τον τοκετό. Γι’ αυτό το λόγο πιέζουμε το μωρό να πιεί γάλα από τη μητέρα του έστω και με το ζόρι. Το υπόλοιπο γάλα το αδειάζουμε αρμέγοντας και αφήνουμε το μαστό κενό, τις επόμενες ώρες θα ξαναγεμίσει. Το γάλα αυτό είναι ακατάλληλο να το πάρουμε για τυρί.

Αν το μωρό γεννηθεί μαζί με το σάκο τον σπάμε με τα χέρια και ελευθερώνουμε το κεφάλι του νεογέννητου για να πάρει οξυγόνο.

ΠΗΓΗ: sheblogs.eu