Ψητές γλυκοπατάτες με γραβιέρα, τόνο και φρέσκο κρεμμυδάκι

Υλικά

  • 750 γρ. γλυκοπατάτες, χωρίς φλούδα
  • 300 ml κρέμα γάλακτος
  • 100 ml φρέσκο γάλα πλήρες
  • 2 κονσέρβες τόνου σε νερό, στραγγισμένες
  • 5 κρεμμυδάκια φρέσκα, ψιλοκομμένα (και το πράσινο μέρος)
  • 100 γρ. γραβιέρα, τριμμένη
  • αλάτι, μαύρο πιπέρι

Διαδικασία

Βήμα 1

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180οCστον αέρα. Κόβουμε τις γλυκοπατάτες σε λεπτές φέτες ίδιου πάχους με μαντολίνο ή με το εργαλείο που τρίβουμε το λάχανο (στη λεπτή ρύθμιση) ή πολύ προσεκτικά με κοφτερό μαχαίρι.

Βήμα 2

Σε ένα μπολ ανακατεύουμε την κρέμα γάλακτος με το γάλα, τον τόνο, το κρεμμύδι και το περισσότερο τυρί, μαζί με λίγο αλατοπίπερο. Αλείφουμε ένα μέτριο πιρέξ με ελαιόλαδο και κάνουμε μια στρώση με γλυκοπατάτες και απλώνουμε από πάνω λίγο μείγμα τόνου. Επαναλαμβάνουμε την ίδια διαδικασία μέχρι να τελειώσουν τα υλικά.

Βήμα 3

Πασπαλίζουμε την επιφάνεια με την υπόλοιπη γραβιέρα και ψήνουμε για περίπου 40΄-50΄ μέχρι να ροδίσει η επιφάνεια και να ψηθούν οι πατάτες.

Βήμα 4

Σερβίρεται με πράσινη σαλάτα.

Βήμα 5

ΑΠΟΔΟΣΗ ΣΥΝΤΑΓΗΣ: ΔΩΡΑ ΔΗΜΗΤΡΟΥΛΑ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: GARETH MORGANS, MIKE ENGLISH, VINNY WHITEMAN, KRIS KIRKHAM