Πυρκαγιές: Αποζημιώσεις «fast track» για τους πυρόπληκτους: Όλο το πακέτο

Πακέτο μέτρων που παραπέμπει -και- σε άμεσες αποζημιώσεις ύψους έως 20 χιλιάδων ευρώ, για σπίτια που καταστράφηκαν ολοσχερώς ή μερικώς από την πύρινα λαίλαπα ενέκρινε η κυβέρνηση.

Το «σήμα» για το συνολικό πακέτο δράσεων και πρωτοβουλιών υπέρ των πυρόπληκτων έδωσε χθες ο πρωθυπουργός, κατά την διάρκεια κυβερνητικής σύσκεψης. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ξεκαθάρισε και ζήτησε από τους αρμόδιους υπουργούς να σαρωθεί η γραφειοκρατία, να δοθούν οι πρώτες αποζημιώσεις με fast track διαδικασίες σε κάθε δικαιούχο, με μια απλή αίτηση που θα υποβάλει σε μία και μόνη ηλεκτρονική πλατφόρμα, που ανέλαβε να ετοιμάσει το επιτελείο του Κυριάκου Πιερρακάκη.

Στόχος είναι οι πρώτες αποζημιώσεις να δοθούν εντός δέκα ημερών και μετά την καταγραφή των ζημιών να προωθηθεί η συνολική δέσμη μέτρων που εξετάζεται και αφορά στη συνολική δέσμη μέτρων για την στεγαστική αποκατάσταση των κτιρίων με 80% κρατική αρωγή και 20% άτοκα δάνεια με την εγγύηση του ελληνικού δημοσίου, την επιχορήγηση επιχειρήσεων μέσα από το σύστημα προκαταβολών, τις αναστολές εργαζομένων, την επιδότηση ενοικίου αλλά και αναστολή φορολογικών, ασφαλιστικών και τραπεζικών υποχρεώσεων για έξι μήνες και αντίστοιχο πάγωμα για ενήμερους δανειολήπτες.
Σύμφωνα με τον σχεδιασμό, τα φυσικά πρόσωπα θα ενισχυθούν αρχικά με 600 ευρώ (από το υπουργείο Εσωτερικών) και με έως 6.000 για οικοσκευή. Απέναντι δε στις αντιδράσεις των τοπικών κοινωνιών και τα αιτήματα των δημάρχων η κυβέρνηση θα δεσμευτεί ότι ενισχύεται η Πολιτική Προστασία με 1,76 δισεκατομμύρια ευρώ, θα διατεθούν για την αναδάσωση 224 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης, και επίσης 110 εκατ. ευρώ για αντιπλημμυρικά έργα και αντιπυρικές ζώνες.

Ο πρωθυπουργός έχει επισημάνει στους αρμόδιους υπουργούς ότι τυχόν προβλήματα από την πύρινη λαίλαπα την επόμενη μέρα των καταστροφικών πυρκαγιών, κυρίως στη Εύβοια αλλά και στην Αττική θα πρέπει να αντιμετωπιστούν άμεσα με έργα υποδομής- τόνισε δε ότι στο νέο πλαίσιο διαδικασιών πρέπει να δοθεί βάρος στις αναδασώσεις και να επιλυθούν χρόνια προβλήματα.