Σαλάτα με σπαράγγια, ντοματίνια, κάσιους και ροκφόρ

ΓΙΩΡΓΟΣ ΔΗΜΗΤΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ

Υλικά

  • 4 κολοκυθάκια
  • 300 γρ. σπαράγγια
  • 150 γρ. ντοματίνια πολύχρωμα
  • 60 γρ. λιαστές ντομάτες κομμένες σε μικρές λωρίδες
  • 80 γρ. ελιές θρούμπες
  • 80 γρ. κάσιους
  • 125 γρ. ροκφόρ
  • 2 κουτ. σούπας σχοινόπρασο, ψιλοκομμένο
  • 2 φρέσκα κρεμμυδάκια
  • χυμό από 1 λεμόνι
  • 60 ml ε.π. ελαιόλαδο
  • 1 κουτ. σούπας μουστάρδα απαλή
  • αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • φύλλα δυόσμου, για το σερβίρισμα

Διαδικασία

Βήμα 1

Στο μαντολίνο κόβουμε τα κολοκυθάκια κατά μήκος σε φέτες με πάχος 0,5 εκ. και τις μεταφέρουμε σε ένα μπολ με νερό και πάγο. Αφήνουμε για 30 λεπτά μέχρι να αρχίσουν να «σγουραίνουν» οι φέτες. Βράζουμε τα σπαράγγια σε μια κατσαρόλα με αλατισμένο νερό σε δυνατή φωτιά για 1-2 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν. Σουρώνουμε και μεταφέρουμε αμέσως σε ένα μπολ με παγωμένο νερό και παγάκια και αφήνουμε μέχρι να κρυώσουν, για 10 λεπτά. Σουρώνουμε τα σπαράγγια και τα μεταφέρουμε σε ένα μπολ.

Βήμα 2

Κόβουμε τα κρεμμυδάκια τα φρέσκα σε λεπτές φέτες, τα ντοματίνια στη μέση και τις λιαστές ντομάτες σε λεπτές λωρίδες και τα ρίχνουμε στο μπολ με τα σπαράγγια. Στραγγίζουμε τις φέτες κολοκυθιού και τις προσθέτουμε στο μπολ με το κρεμμύδι και τα σπαράγγια. Σπάμε το ροκφόρ με τα χέρια μας μέσα στο μπολ, προσθέτουμε το σχοινόπρασο, τις ελιές και τα κάσιους και ανακατεύουμε με μια ξύλινη κουτάλα.

Βήμα 3

Σε ένα άλλο μπολ ανακατεύουμε με ένα σύρμα χειρός τον χυμό από το λεμόνι, το ελαιόλαδο, τη μουστάρδα και το αλάτι, μέχρι να έχουμε μια ομοιόμορφη και παχύρρευστη σάλτσα. Περιχύνουμε με τη σάλτσα τα λαχανικά και ανακατεύουμε με μια ξύλινη κουτάλα. Σερβίρουμε σε μια πιατέλα ή γαβάθα γαρνίροντας με τα φύλλα δυόσμου ολόκληρα.

 

Styling: Κατερίνα Λυκουρέση- Food Styling: Μάκης Γεωργιάδης- Φωτογραφία: STUDIO M