Σας λύνουμε τις 3+1 πιο συχνές απορίες που έχετε για την αντηλιακή προστασία

Ας ξεκινήσουμε λέγοντας σας (ναι ξανά) το αυτονόητο: η αντηλιακή προστασία είναι απαραίτητη καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου και όχι μόνο το καλοκαίρι. Είτε έχει συννεφιά και βρέχει, είτε βρίσκεσαι στην παραλία με 40 βαθμούς, πρέπει να εφαρμόζετε αντηλιακό στα σημεία που εκτίθενται. Στην πόλη, στο νησί, για περπάτημα ή απλά στο μπαλκόνι, όπου κι αν σας βλέπει ο ήλιος, ένα αντηλιακό είναι must, ειδικά στο πρόσωπο, ώστε να το προστατεύσετε από τις βλαβερές ακτίνες του ηλίου και τη φωτογήρανση.

Αφού βγάλαμε αυτό το ζήτημα από τη μέση, ας εστιάσουμε στον τρόπο που επιλέγετε το αντηλιακό σας. Ίσως σας έχει συμβεί κι εσάς να διαβάζετε όλες αυτές τις ενδείξεις πάνω στις ετικέτες και να μην ξέρετε τι πραγματικά σημαίνουν. Μην αγχώνεστε, εμείς είμαστε εδώ για να σας λύσουμε όλες τις απορίες.

UVA vs UVB

Η UVB ακτινοβολία είναι υπεύθυνη για τα  εγκαύματα  του δέρματος, ενώ η UVA ευθύνεται για τη γήρανση του δέρματος.

Συγκεκριμένα, οι ακτίνες UVA διεγείρουν την παραγωγή μελανίνης στο δέρμα, με αποτέλεσμα να μαυρίζουμε. Ωστόσο, πρέπει να μάθετε ότι το μαύρισμα συμβαίνει για να προστατευθεί η επιδερμίδα, καθώς οι ακτίνες UVA είναι υπεύθυνες για την πρόωρη γήρανση του δέρματος. Από την άλλη, η ακτινοβολία UVB προκαλεί στο δέρμα ηλιακά εγκαύματα, ενώ μελλοντικά ενδέχεται να προκαλέσει καρκίνο του δέρματος.

Δείκτης προστασίας SPF

Ο δείκτης αντηλιακής προστασίας SPF αναφέρεται στο χρονικό διάστημα που μείνετε εκτεθειμένες στον ήλιο πριν ξεκινήσετε να.. καίγεστε. Άρα, ο SPF αναφέρεται μόνο στην ακτινοβολία UVB, εκτός κι αν είναι SPF 50. Έτσι, όταν φοράτε SPF 30, μπορεί να μην καείτε, όμως ο ήλιος βλάπτει ανενόχλητος το δέρμα σας.

Η σημασία της PA++++

Αυτή είναι μια μέτρηση που προέρχεται από την Ιαπωνία και γίνεται ολοένα και πιο συχνή στη χρήση. Αυτή η μέτρηση έχει μια κλίμακα από PA+ έως PA++++, με τον αριθμό των + να δείχνει το πόσο υψηλή είναι η προστασία από τις ακτίνες UVA.

Τι είναι το ευρύ φάσμα;

Η προστασία από τις ακτίνες UVA και UVB ταυτόχρονα αναφέρεται ως ευρύ φάσμα.