Σημάδι αυξημένης χοληστερόλης αν προσέξετε να βγαίνουν αυτά στα πόδια σας

Αν στα πόδια βγάλετε επώδυνα εξογκώματα που σας προκαλούν φαγούρα μπορεί να έχετε επικίνδυνα υψηλή χοληστερόλη

Παρόμοια με την υπέρταση, η υψηλή χοληστερόλη είναι ένα σοβαρό πρόβλημα υγείας που συνήθως περνά απαρατήρητο έως ότου προκύψει κάποιο σοβαρό περιστατικό -όπως καρδιακή προσβολή, ή εγκεφαλικό επεισόδιο– ή να φανεί σε κάποιες παράπλευρες ιατρικές σας εξετάσεις. Ωστόσο, σύμφωνα με τους γιατρούς, ορισμένα συμπτώματα μπορεί να είναι “καμπανάκι κινδύνου” για να προγραμματίσετε μια εξέταση αίματος.

Τα άτομα με υψηλή χοληστερόλη μπορεί να αναπτύξουν επώδυνα εξογκώματα στα πόδια τους, τα οποία προκαλούν φαγούρα. Αυτά τα εξογκώματα είναι γνωστά ως ξανθώματα (xanthomas). Αυτή η δερματική κατάσταση εμφανίζεται όταν συσσωρεύεται λίπος κάτω από το δέρμα με την μορφή «σκληρών, υπόλευκης απόχρωσης μικρών εξογκωμάτων”. Μπορεί να έχουν και το χρώμα δέρματος, λίγο πιο ροζ, ή ακόμη και κίτρινο. Η παρουσία αυτού του τύπου βλάβης του δέρματος μπορεί να σχετίζεται με ανώμαλα επίπεδα λιπιδίων στο αίμα.

Τα ξανθώματα μπορεί επίσης να είναι σημάδι άλλων σοβαρών ιατρικών καταστάσεων

Συνήθως, τα ξανθώματα μπορεί να κυμαίνονται σε μέγεθος από τόσο μικρά όσο το κεφάλι της καρφίτσας έως τόσο μεγάλα όσο ένα σταφύλι. Και ενώ τα πόδια μπορεί να είναι ένα από τα πιο κοινά σημεία που αναπτύσσονται, μπορεί επίσης να σχηματιστούν στα χέρια, τους γλουτούς, ή τις αρθρώσεις, ειδικά στα γόνατα και τους αγκώνες. Μπορούν επίσης να αναπτυχθούν στα βλέφαρα, οπότε και ονομάζονται ξανθελάσματα.

Αν και τα ξανθώματα από μόνα τους δεν είναι επικίνδυνα, η εμφάνισή τους συνήθως χρησιμεύει ως ένδειξη για κάποια σοβαρή υποκείμενη κατάσταση υγείας. Εκτός από πολύ αυξημένη χοληστερόλη, τα ξανθώματα μπορεί επίσης να είναι σημάδι για:

  • ορισμένους τύπους καρκίνου
  • διαβήτη
  • κληρονομική μεταβολική διαταραχή
  • ουλές του ήπατος λόγω αποκλεισμένων χοληφόρων αγωγών
  • φλεγμονή και πρήξιμο του παγκρέατος
  • υπολειτουργία του θυρεοειδούς

healthline.com