Σκάλες Αγίου Νικολάου – Μνημείο και σημείο αναφοράς

Σήμα κατατεθέν της πόλης μας, οι περίφημες Σκάλες στο τέρμα της οδού Αγίου Νικολάου, αποτελούν σημείο συνάντησης και ρεμβασμού. Η θέα του Πατραϊκού όμως, σε ανταμείβει για τον κόπο να ανέβεις τα 193 σκαλοπάτια!

Κάθε φορά που βρίσκομαι εκεί, αβίαστα βγαίνει από μέσα μου να μονολογήσω: Πόσο όμορφη είναι η πόλη μας!

Τώρα που ο καιρός είναι καλός, οι Σκάλες συγκεντρώνουν πολύ περισσότερο κόσμο που επιλέγει να καθίσει με το σούρουπο εκεί. Να κάνει ένα τσιγάρο πριν πάει σπίτι ή να συναντηθεί με την παρέα πριν την βραδινή έξοδο.

Φωτογραφίες από την παλιά Πάτρα

Ιστορικά στοιχεία

Το έργο πραγματοποιήθηκε επί (της πρώτης) δημαρχίας Βασιλείου Ρούφου, στα 1934 με σκοπό να ενωθεί η Κάτω με την Άνω πόλη που συνδέονταν με χωμάτινη ανηφόρα.

Η οδός Αγίου Νικολάου το 1890 | Τέταρτο | Greece pictures, Greece, Street  view

Στη βάση του βράχου πάνω στον οποίο δημιουργήθηκαν οι Σκάλες, βρίσκεται ο ομώνυμος ναός του Αγίου Νικολάου και πρόσφατα το παρεκκλήσι του Οσίου Παϊσίου του Αγιορείτη. Το εκκλησάκι του Αγίου Νικολάου αρχικά είχε θεμελιωθεί ακριβώς εκεί που είναι οι Σκάλες, αλλά το 1885 μία κατολίσθηση ανάγκασε σε μεταφορά των θεμελίων εκ νέου στη σημερινή του θέση.  Στην κορυφή βρίσκεται η δυτική πλευρά του Φρουρίου.

Πάτρα 1920... Η Αγίου Νικολάου χωρίς τις σκάλες - ΦΩΤΟ

Προεπισκόπηση εικόνας

Πολιτιστικές εκδηλώσεις

Τις νυχτερινές ώρες, οι Σκάλες φωταγωγούνται και μάλιστα στην περίοδο του καρναβαλιού έχουν ιδιαίτερη φωταγώγηση. Τις μέρες της καραντίνας, που τα μπαρ ήσαν κλειστά, οι Σκάλες έγιναν τόπος υπαίθριων μαζώξεων, καθώς πλήθος νέων επέλεγαν να πιουν ένα ποτό στο χέρι, ν’ ακούσουν μουσική και να διασκεδάσουν καθιστοί ή όρθιοι στα ενδιάμεσα κεφαλόσκαλα. Ασχέτως καραντίνας πάντως, η τοποθεσία έχει χρησιμοποιηθεί αρκετές φορές για υπαίθριες εκδηλώσεις πολιτιστικού χαρακτήρα, στο παρελθόν. Δυστυχώς, βέβαια, όπως τα περισσότερα μνημεία έχουν γνωρίσει βανδαλισμούς, με σημάδια που δεν ταιριάζουν καθόλου στην αισθητική ενός έργου που χαρακτήρισε την εποχή του και αποπνέει, αν μη τι άλλο, ευγένεια.

Προεπισκόπηση εικόνας

 

Προεπισκόπηση εικόνας

Προεπισκόπηση εικόνας